АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ВИЕНА ВЛИЗА В РОЛЯТА НА ПОСРЕДНИК МЕЖДУ МОСКВА И ЕС

Президентът на Русия Владимир Путин на посещение в Австрия
06.06.2018 / 22:18

Виена се ангажира да бъде ефективен посредник между ЕС и Русия. По време на председателството на Съвета на ЕС Австрия ще работи за укрепване на диалога между Брюксел и Москва. Това е записано в програмата на австрийското председателство, което ще продължи от 1 юли до 31 декември т.г.

Президентът на Русия Владимир Путин, който беше на посещение в Австрия, съобщи, че е уведомил канцлера Себастиан Курц за начините за излизане от кризата в Източна Украйна, предаде ТАСС, цитирана от "Гласове".

На общата им пресконференция Путин подчерта, че Русия и Австрия са за пълно спазване на т.нар. Мински споразумения от всички страни по него.

Курц изрази надежда, че при постепенно изпълняване на тези споразумения е възможно "стъпка по стъпка" да бъдат отменяни санкциите срещу юридически и физически лица от Русия.

Австрийският канцлер отбеляза, че в качеството си на "супердържава" Русия не само играе голяма роля в кризи като тези в Сирия и Украйна, но и носи голяма отговорност. "Надяваме се и очакваме Русия да допринесе за това хората там да могат да живеят, както желаят, а именно в мир", каза Курц.

"Ние продължихме сътрудничеството дори в трудни периоди. Да напредваме заедно е по-добре, отколкото да сме един срещу друг", каза Курц. Той уточни, че Австрия, която ще бъде ротационен председател на Европейския съвет от 1 юли, "със сигурност ще подкрепя решенията на ЕС, включително санкциите" срещу Русия.

"Санкциите са вредни и за тези, които ги инициират, и за тези, срещу когото са насочени. Струва ми се, че всички са заинтересувани от отмяната им. Ние също. Прекрасно разбираме и си даваме сметка, че за всяка страна от ЕС поотделно е сложно да говори за това, но всичко, което става в тази сфера, не ни пречи да развиваме отношенията си с Австрия", каза Путин след серща с австрийския президент Александър ван Белен.

От разговорите стана ясно, че Австрия подкрепя плановете на Русия за увеличаване на доставките на газ за Европа, включително чрез проекта "Северен поток-2".

Руският президент отправи съвет към Европа, ако иска да намали броя на мигрантите от Близкия изток, "да им помогне да оправят живота в собствената си страна".

Владимир Путин избра Австрия за първото си посещение в чужбина през новия си президентски мандат, отбелязват днес редица руски издания. "Известия" пише, че изборът на страна не просто не е случаен, а е много символичен.

Република Австрия не е само държава с традиционно приятелска нагласа към Русия, която не се поддаде на провокацията с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му през март в Солсбъри и отказа да експулсира руски дипломати въпреки нескрития натиск от страна на Великобритания.

Освен това неутрална Виена - една от ключовите европейски столици, може да стане ефективен посредник между Москва и ЕС, който най-накрая ще може да придвижи от мъртвата точка отдавна назрелия въпрос за отмяна на антируските санкции, вредни и за двете страни, прогнозира вестникът.

http://epicenter.bg/article/Viena-vliza-v-rolyata-na-posrednik-mezhdu-Moskva-i-ES-/156150/7/0

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев