АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПАКЕТЪТ "МАКРОН" КАПИТУЛИРА, ОБЯВИ АНДРЕЙ НОВАКОВ

Андрей Новаков
04.06.2018 / 19:05

Като капитулация на пакета "Макрон" определи евродепутатът Андрей Новаков одобрените от комисията по транспорт на Европейския парламент промени в пакета за мобилност. Новаков е единственият български евродепутат, който има право на глас днес и е един от авторите на одобрените поправки.

Той определя резултатите от гласуването като пълна победа за българската позиция. Гласуването означава, че българските фирми за международен транспорт няма да бъдат ощетени от новата директива и българската позиция има пълна победа.

Новаков съобщава, че е отпаднала тоталната забрана за използване на кабините на камионите за почивка. Отпаднало е и изискването на всеки три седмици шофьорите да се прибират вкъщи, а също така е отпаднало и намерението на Комисията международните шофьори да попадат в обхвата на Директивата за командированите работници - с други думи на всеки 72 часа, прекарани в някоя страна членка да бъдат налагани местните изисквания и местното законодателство.

На въпрос какво предстои с този документ от тук нататък, Новаков пояснява, че това е много силен сигнал и към Съвета на министрите, и към Европейската комисия за това какво мислят единствените пряко избрани от хората служители в институциите на Европейския съюз.

Той очаква гласуваното днес да бъде и финалното решение.

Припомняме, по-рано днес представители на българските превозвачи проведоха извънредна среща с министъра на транспорта Ивайло Московски, на която бяха обсъдени предложения за промени в мобилния пакет, който стана известен като пакета "Мобилност" или пакета "Макрон". След срещата Йордан Арабаджиев от Съюза на превозвачите съобщи, че на срещата днес с ресорния министър целият транспортен бранш е информирал, че ако мерките, предложени от ЕК, се приемат в този вид, то българските превозвачи няма да имат друг избор, освен да инициират референдум за излизането на страната ни от ЕС.

На срещата в транспортното министерство превозвачи заявиха, че очакват официалната позиция на министър Московски и българското правителство да бъде чута от Европа. Протест на превозвачи бе организиран и в Брюксел, след като по време на срещата на върха за Западните Балкани в София български превозвачи протестираха пред всички европейски лидери.

Отпора срещу предлаганите промени за мобилността, добили известност като пакета "Макрон", обедини българските евродепутати, които получиха и подкрепата на министерски съвет.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев