АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

МЕРКЕЛ: МЕРКИТЕ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА МИТО ВЪРХУ ЕВРОПЕЙСКАТА СТОМАНА И АЛУМИНИЙ СА ПРОТИВОЗАКОННИ И ВРЕДНИ

Ангела Меркел
01.06.2018 / 13:27

"Противозаконни и вредни за всички" - така Ангела Меркел нарече мерките за въвеждане на мито върху европейската стомана и алуминий, които от днес влизат в сила в САЩ. ЕС е подготвен за това и ще отговори подобаващо, заяви и германският външен министър Хайко Маас.

От 1 юни САЩ въвеждат мито върху вноса на стомана и алуминий от ЕС. Всички опити европейците да намерят компромисно решение и да откажат американския президент Доналд Тръмп от намерението му да сложи мито бяха неуспешни. "Смятаме тези мерки за несъответсващи на приетите споразумения и закони, а аргументите за въвеждането им, че това отговаря на изискванията на националната сигурност на САЩ, за нереалистични“, заяви канцлера Меркел днес. Германското правителство ще продължи да защитава свободния пазар и свободната търговия, заяви тя.

Съжаление от това развитие изказа и външният министър на Германия Хайко Маас. "Но ЕС е подготвен да реагира. Нашият отговор на "Америка фърст“ е "Европа юнайтед, обединена Европа“, заяви той. Според германското правителство митата ще навредят и на американския пазар, а освен това ще изиграят роля за още по-силното обединение на европейските държави. В Световната търговска организация вече тече процедура по разследване на наложеното мито и нарушените от това споразумения. ЕС вече веднъж е печелил подобно дело. През 2002 година Джорд Буш младши също въведе мито за вноса на европейска стомана и алуминий, но СТО принуди САЩ да го отменят.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев