АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАЩО БУКСУВА РЕФОРМАТА В ДЕТСКОТО ПРАВОСЪДИЕ?

Обсъждане
15.05.2018 / 20:12

Реформата в детското правосъдие буксува, заради отпор от страна на институциите срещу законопроекта на Министерството на правосъдието, който трябва да замести сегашния закон за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Това стана ясно от думите на ресорния заместник-министър Десислава Ахладова по време на кръгла маса за насилието над деца.

Основните проблеми, които трябва да бъдат решени от работна група в бъдеще, са дали проявите на малолетните да бъдат обхванати от закона и кой да налага възпитателните мерки на извършителите на опасни деяния. Според анализ на УНИЦЕФ, представен по време на дискусията, България трябва да въведе индивидуално оценяване на децата, пострадали от престъпление и да реформира процедурата за разпитване на дете при наказателен процес.

Законопроектът на правосъдното министерство, който трябва да замени закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, е подготвен преди две години, но не може да стигне до парламента, заради проблеми със съгласуването му от другите институции, обясни заместник-министър Десислава Ахладова. По думите й предстои спешно изглаждане на спорните въпроси в законопроекта, като налагането на възпитателни мерки: "Кои органи да налагат възпитателните мерки, което всъщност е основният проблем и да се създаде ли Националната служба за възпитателна подкрепа, дали към Министерството на правосъдието или към друг орган, като последното предложение е, УНИЦЕФ го знаят, то да бъде към Министерски съвет".

Приемането на новия закон е наложително, се казва в анализ на УНИЦЕФ относно българското законодателство и работата на институциите с деца, преживели насилие. Основен проблем остава големият брой разпити на дете по време на досъдебната процедура, което има последствия за жертвата и за съдебния процес, обясни адвокат Владислава Дойчинова: "Жертвата не желае да участва и не желае да дава показания вече на съдебното производство, което компрометира по-нататък цялото наказателно производство на съдебна фаза".

Омбудсманът Мая Манолова съобщи, че през миналата година в институцията са постъпили 70 жалби за деца, жертви на насилие в семейна среда или в училище.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев