АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОВЕРКА УСТАНОВИ НАРУШЕНИЯ ЗА 137 ХИЛЯДИ ЛЕВА В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА

Министерството на отбраната
16.04.2018 / 13:45

През 2017 г. в Министерството на отбраната са установени нарушения за близо 137 хил. лв.

От тях са възстановени около 36 хил. лв.

Това пише в отчета за изминалата година на актуализирания план за превенция на корупцията в структурите на ведомството, цитиран от в. "Сега".

Проверката е била извършена от звено "Финансов контрол и материални проверки". Инспекторатът към министерството е установил нарушенията след четири постъпили сигнала, които са изисквали проверка.

През 2017 г. са извършени общо 54 одита.

Според доклада най-много проблеми има при провеждането на процедури за възлагане на обществени поръчки, при управлението и разпореждането с имоти държавна собственост, както и при управлението на търговските дружества с принципал министъра на отбраната.

Издадени са общо 119 препоръки.

Инспекторатът към министерството е определил като нисък рискът от корупция в големите административни звена, като териториалните отдели на Изпълнителна агенция "Военни клубове и военнопочивно дело" в София и Варна, в Националната гвардейска част, в командването на Сухопътните войски.

В териториалните звена от състава на Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" в София, Варна, Плевен и Пловдив и във Военната академия "Г. С. Раковски" рискът от корупция е оценен като среден.

Като основна причина за злоупотребите са посочени възлагането на обществени поръчки чрез пряко договаряне само с един доставчик.

В препоръките си инспекторите казват, че трябва да се ограничи именно броят на този вид поръчки и да се въведе повече прозрачност чрез публикуване на обяви за продажби на имущество и възлагане на конкурси на интернет страницата на Министерството на отбраната.

От Инспектората подчертават, че получаването на подаръци и други дарове се счита от закона като корупционна практика.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев