АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНСКИЯТ КАНЦЛЕР АНГЕЛА МЕРКЕЛ ПРИЗНА, ЧЕ ТРЯБВАТ МЕРКИ ЗА ИЗРАВНЯВАНЕ НА ИЗТОЧНА И ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ

канцлерът Ангела Меркел
16.04.2018 / 13:15

Нужно е да се направи още за изравняване на жизненото равнище в източната и западната част на Германия, каза канцлерът Ангела Меркел във видеопослание, публикувано вчера преди среща през седмицата с регионалните премиери на източните германски провинции, предаде ДПА.

Откакто Германия се обедини през 1991 г., петте бивши комунистически източни провинции изостават от западните по заплащане на труда и икономически възможности. Много млади хора напуснаха по-малките източни градове, за да отидат или в по-големите градове на изток, или в западната част на Германия, и по този начин регионът беше лишен от потенциална работна сила.

В предизборната си кампания от миналата година за четвърти канцлерски мандат Меркел обеща да премахне така наречения данък "Солидарност", чрез който се прехвърляха средства на изток от по-богатите провинции.

Сегашното правителство в Берлин се е съсредоточило върху това да пренасочва средства в помощ на изпитващи затруднения райони, без значение дали са на изток или запад.

Във видеопосланието си обаче Меркел заяви, че съзнава неминуемото запазване на разделението изток - запад и след 2019 г., когато ще отпадне данък "Солидарност".

В изявлението си тя отбелязва, че на изток брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението е само около 73 процента от равнището на запад.

Това намалява и данъчните постъпления на изток.

"В такъв случай постоянно трябва да си задаваме въпроса как бихме могли по систематичен начин да балансираме структурните разлики между изтока и запада в области като изследванията, разполагането на централите на големите компании или при структурната безработица", каза тя.

В сряда Меркел ще се срещне с регионалните премиери на източните провинции в град Бад Шмидеберг.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев