АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

НА ДНЕШНИЯ ДЕН...

Ivan Dobrovski
13.04.2018 / 20:19

На 13 април 1812 година в град Сливен е роден Иван Добровски – просветен деец и общественик.

Учи последователно в родния си град при даскалите Теодораки и Николаки, а след 1929 година заминава за Влахия и работи като писар в Одеса. През 1836 година се записва да учи в известната школа на видния деец на гръцкото възраждане и прочут учен Теофилос Каирис на остров Андрос, най-северния от Цикладските острови.

В школата изучавали философия, физиология, филология, физика, математика, астрономия и др. по най-съвременни за времето си методи. Негови съученици са били видните български възрожденци Стоян Чомаков, Иларион Макариополски, бъдещия пловдивски митрополит Паисий и др. Там той проявявал необикновени способности по математика, които удивили дори учителя му Каирис.

След закриването на школата Добровски отива в Атина, от там в Белград, Букурещ, Браила, Цариград. Връща се отново в Атина, пътува до остров Самос, за да се срещне с Гавраил Кръстевич, бъдещия генерал-губернатор на Източна Румелия, и през 1849 година се установява във Виена. Трите години, прекарани в австрийската столица, заемат важно място в живота на Добровски поради издаваното от него там списание „Мирозрение”.

Пристигането си на 19 юли 1849 година във Виена Иван Добровски документира в лично тефтерче, съхранявано днес в Народната библиотека в Пловдив. Във Виена общува с Драган Цанков, Петър Берон, търговеца Христо Гешов, сърбите Вук Караджич и Константин Огнянович, големия словенски философ, юрист и славист Франц Миклошич, с бащата на Константин Иречек - Йозеф Иречек, и редица други.

Първият брой на неговото списание „Мирозрение” излиза през септември 1850 година и се издава със средствата на спомоществователи. Според думите на Добровски то излиза в 1000 екземпляра, от които 100 се изпращат в Пловдив, 50 в София и т.н.

През 1852 година напуска Виена разочарован от австрийската политика спрямо славяните и през Букурещ и Цариград заминава за Русия, а от там през Германия и Англия - за Ню Йорк. Пътуването му до Америка през 1854 – 1855 г. е първото документирано пътуване на българин до Новия свят.

Вече в напреднала възраст, на 67 години, Добровски се установява в Пловдив, където Йоаким Груев, директор на Дирекцията на Народното Просвещение в правителството на Източна Румелия го назначава за уредник в книгохранилището на Дирекцията, което през 1882 година прераства в Областна библиотека и музей. От месец май 1882 година до февруари 1883 година Добровски работи като първи помощник на директорите Александър Башмаков и Илия Йовчев. Пенсионира се със специална пенсия, отпусната му за заслуги лично от генерал-губернатора на Източна Румелия.

Малко преди смъртта му през 1896 година, Иван Шишманов се среща с Добровски и записва неговите житейски спомени.

 

https://www.facebook.com/biblioteka.zora/posts/1741733805888148

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев