АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ХРИСТОС СТАЛИАНИДИС: БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ ИГРАЕ ВЪЗЛОВА РОЛЯ ЗА МЕХАНИЗМА НА ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА В ЕВРОПА

среща
12.04.2018 / 13:45

България вече играе възлова роля по отношение механизма на гражданска защита в Европа и това важи за всички области, било то горски пожари или наводнения.

С премиера Бойко Борисов имахме много конструктивна среща, като основният акцент в нея беше предложението на ЕК за осъвременяване механизма за спасителни операции. Това заяви европейският комисар по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис, предаде репортер на БГНЕС. Стилианидис добави, че са обсъдили и други въпроси от геополитическо значение. „Напълно съм съгласен с казаното от премиера Борисов, че природните бедствия от последните години, които бяха от катастрофално естество заради измененията на климата, доказаха, че сега съществуващата система за реакция при извънредни ситуации в Европа вече не отговаря на възникналите потребности.

Трябва да се засили капацитетът в цяла Европа за реакции при бедствия, включително при земетресения, при бедствия от химическо естество и др.”, подчерта Стилианидис. Той отбеляза и че с Борисов споделят общото виждане, че е техен дълг и задължение да осигурят по-добра защита за европейските граждани. „Акцентът в това отношение трябва да бъде следният: Европа трябва да може да реагира бързо и ефективно и това ще става чрез спасителни операции.

С този нов план намерението е да се повиши способността на ЕС като цяло за реакция при бедствия.

С новия механизъм rescEU намерението ни е държавите- членки да имат право да използват възможностите си за справяне с тези ситуации.

Също така сме заложили чрез този нов механизъм и финансови средства и средства за управление, които да са в помощ на държавите.

Този нов капацитет е предназначен да бъде в допълнение, а не да замести националния капацитет на страните.

Той ще съдейства за цялостно засилване и подобряване на европейската мрежа за безопасност“, заяви Стилианидис.

България вече играе възлова роля по отношение механизма на гражданска защита в Европа и това важи за всички области, било то горски пожари или наводнения.

Искам да подчертая, че България винаги е била на първа линия при предоставянето на помощ чрез европейския механизъм, било то помощ за Гърция, за Турция или за Черна гора, и използвам случая да благодаря на българския народ и на българското правителство.

Това е доказателство на практика за реалната солидарност, която съществува в ЕС тогава, когато трябва да се предприемат действия.

България играе възлова роля сега, по време на председателството си за възможно най-бързото развитие на това предложение за политика.

Трябва да направим всичко възможно, за да може да бъде въведена новата система възможно най-скоро, защото не се знае – следващото бедствие може вече да ни дебне, подчерта още Стилианидис.

източник:БГНЕС

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев