АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНСКИЯТ КАНЦЛЕР АНГЕЛА МЕРКЕЛ ПРЕДСТАВЯ ПРИОРИТЕТИТЕ НА КАБИНЕТА СИ

Германският канцлер Ангела Меркел
11.04.2018 / 11:35

Германският канцлер Ангела Меркел представя приоритетите на новото си правителство за следващите четири години.

Голямата коалиция е съставена от консерваторите на Меркел и Германската социалдемократическа партия, които са отколешни политически съперници, но успяха да сключат примирие в името да бъдат избегнати предсрочни избори.

Вчера Меркел събра министрите си на двудневен политически лагер, за да подхрани екипен дух.

Сред тях вече се появиха пререкания - само месец след встъпване в длъжност, информира "Ройтерс".

Отколешната антипатия между коалиционните партньори - консерваторите на Меркел и Германската социалдемократическа партия, се прояви през уикенда заради спор, слагайки край на "медения период" на съюзниците.

Преди срещата Андреа Налес, която се очаква да поеме ръководството на Германската социалдемократическа партия по-късно този месец, притисна Меркел да даде начало на работата на правителството.

"Сега очаквам списък с приоритети: какво трябва да се случи тази година, какво - следващата", каза Андреа Налес.

"Най-важната задача на канцлера е да задвижи гладко работата на правителството", продължи Налес, която избра да остане извън кабинета и да продължи да води парламентарната група на ГСДП в парламента.

Натискът е върху двата лагера.

В коалиционното споразумение има клауза, която предвижда преглед на работата на правителството на всеки две години.

Всяка от партиите има възможност да напусне алианса, ако не е доволна от работата на коалицията.

Социологическо проучване на Infratest Dimap за ARD от четвъртък показва, че само 32 на сто от анкетираните са щастливи с правителството.

Ситуацията на правителството е усложнена от местните избори в Бавария през октомври, тъй като има опасения, че Християнсоциалният съюз може да изгуби мнозинството си за сметка на крайнодесните.

На срещата в правителствената резиденция "Мезеберг", на 70 км северно от Берлин, се присъединиха и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Според "Ройтерс" това е начин да се потвърди ангажиментът на Германия за стабилно управление, поет пред евроатлантическата общност.

ДПА обаче отбелязва, че на дневен ред ще са и ролята на ЕС в света, подсигуряването на външните граници на Съюза и по-доброто сътрудничество с Африка.

източник:Тopnovini.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев