АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЕМИГРАНТИТЕ СА ПРАТИЛИ В БЪЛГАРИЯ НАД 1,15 МИЛИАРДА ЕВРО ПРЕЗ 2017 ГОДИНА

пари
11.04.2018 / 13:15

За цялата 2017 г. сънародниците ни, които работят зад граница, са пратили на близките си в България над 1,15 млрд. евро.

Това е с 284 млн. евро повече отколкото през 2016 г., когато сумата на преводите възлизаше на 869 млн. евро, показва справка на Investor.bg в масивите на Българска народна банка (БНБ).

Данните за 2017 г. са предварителни.

Разбивката по месеци показва, че месец май през 2017 г. е бил рекорден за последните 8 години (на страницата на БНБ не фигурират по-стари данни).

През петия месец на миналата година гастербайтерите са изпратили в родината си 115,3 млн. евро.

Сумата се доближава драстично до направените преки чуждестранни инвестиции в страната, които тогава са били в размер на 120 млн. евро.

За цялата 2017 г. чуждестранните компании са инвестирали в България 901,9 млн. евро, което е увеличение с 36,7% на годишна база.

Това обаче за пореден път показва, че всъщност не инвестициите, а преводите от емигрантите движат икономиката напред.

Според данните на БНБ чуждестранните вложения за миналата година се насочват предимно към преработващата промишленост.

Преводите от емигрантите пък отиват директно в потреблението, въпреки че през последната година много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница.

Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Сумите, които сънародниците ни извън България изпращат тук, постепенно се възстановяват до предкризисните нива от 2007 и 2008 г.

Това обаче не се случва с инвестициите.

Притеснително е също, че чуждите капиталовложения са предимно под формата на дългови инструменти, което означава, че са краткосрочни и нямат дългосрочна перспектива за развитие.

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция.

Данните на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери.

Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната.

Освен това БНБ отчита само преводите над 2 500 евро.

Междувременно Европейската комисия обяви, че ще бъдат въведени нови регулации, според които паричните банкови преводи в евро ще станат по-евтини за крайния потребител.

Досега за компаниите и частните лица на територията на еврозоната нямаше разлика в таксите за операции в страната или в еврозоната.

В официално съобщение европейските власти посочват, че сега това предимство ще бъде разширено и ще включва цялата територия на Европейския съюз.

Всички вътрешни презгранични трансакции (изпращане и теглене на пари в брой, както и разплащания – бел. ред.) в ЕС, извършени в евро извън еврозоната, ще бъдат таксувани с ниски или нулеви такси като вътрешни плащания, извършвани в официалната местна валута.

Така например, в рамките на новото предложение презграничен банков превод в евро от България ще бъде таксуван като вътрешен банков превод в български лева.

Това е значителна промяна, тъй като таксите за обикновен банков превод могат да достигнат изключително високи стойности в някои държави членки извън еврозоната.

източник:Investor.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев