АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЪКРУШИТЕЛНА ПОБЕДА НА ВИКТОР ОРБАН И ТРЕТИ МАНДАТ НАЧЕЛО НА УНГАРИЯ

Виктор Орбан
09.04.2018 / 13:11

Виктор Орбан постигна съкрушителна победа на парламентарните избори в Унгария в неделя, която му осигурява трети последователен мандат и ще му позволи да централизира властта си. Успехът на най-спорния министър-председател в Европа е безапелационна: при висока избирателна активност, неговата партия ФИДЕС печели 48,8 на сто от гласовете, с близо 30 процента преднина пред крайнодясната партия Йоббик, която е втора, съобщава АФП. По първоначални данни избирателната активност е около 70 на сто, което е рекорд от 2002 година насам.

Изборният резултат на ФИДЕС му осигурява бъдещо мнозинство от 133 места в 199-местния унгарски парламент и следователно ново "супер мнозинство" от две трети, както през 2010 и 2014 г., което ще позволи гласуването на конституционни промени. "Страната е оранжева", цвета на ФИДЕС, констатира на първа страница Index.hu, един от основните унгарски информационни сайтове.

Европейските събеседници на Виктор Орбан не бързат обаче да поздравят 54-годишния лидер, чиято националистическа реторика срещу "мигрантското нашествие", мултикултурализма и вмешателството на Брюксел във вътрешните работи създава главоболия на част от страните-членки на ЕС.

Но Виктор Орбан не е изолиран. След като през 2015 г. издигна стотици километри ограда от бодлива тел, за да блокира достъпа на бежанци в Унгария, сравнявайки ги с "терористи", той бе подкрепен от затягането на мигрантската политика на няколко европейски столици. Съюзник със страните от Централна Европа в суверенисткия си поход, Орбан заяви, че иска да създаде заедно с Италия и Австрия съюз на страните, настроени враждебно към мюсюлманската имиграция. От декември във Виена на власт е коалиция между консерваторите и крайната десница, а в Рим крайнодясната Лига на Матео Салвини е лидер в дясната коалиция, която излезе начело в изборите на 4 март.

"Обръщането на ценностите и масовата имиграция, възхвалявана от ЕС, отново бяха отхвърлени", изрази радостта си в Туитър лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен. Лидерът на опозицията в Холандия, Герт Вилдерс, който е редовен гост на Виктор Орбан в Будапеща, също поздрави унгарския премиер. "Това е силна приливна вълна за ФИДЕС, която дава огромна легитимност на Орбан, включително в международен план, поради високата избирателна активност", коментира пред АФП политологът Даниел Хедегус, от неправителствената организация "Фрийдъм Хаус".

http://www.glasove.com/categories/novini/news/orban-pecheli-treti-mandat

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев