АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕРГЕЙ ЛАВРОВ: УВАЖАВАЩИТЕ СЕБЕ СИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА НЕ ВЯРВАТ НА ПРИКАЗКИТЕ ЗА ВИНОВНОСТТА НА РУСИЯ ПО СЛУЧАЯ „СКРИПАЛ“

Лавров
05.04.2018 / 21:28

Състоялата се в сряда дискусия в Хага на извънредната сесия на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) е показала, че уважаващите себе си възрастни хора не вярват в приказки за виновността на Русия по случая „Скрипал“. Това заяви в четвъртък министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на VII Московска конференция по международната сигурност, цитиран от ТАСС, предава Агенция Фокус.

„Неприемливо е, както по отношение на инцидента в Солсбъри, така и в цяла редица други ситуации – от изборите в САЩ до химическите атаки в Сирия и референдума в Каталуния – вместо да се дават конкретни факти, вместо да се провежда честно разследване, да се изказват голословни обвинения“, отбеляза Лавров.

„Само в известната книга на Луис Карол кралицата изисква първо да се издаде на подсъдимия присъда, а вече след това слуша мнението на журито: виновен ли е, или не. Но Карол все пак е писал сатира, използвайки жанра на приказките. Вчерашната дискусия в Хага показа, че уважаващите себе си възрастни хора не вярват в приказки“.

Руският външен министър призова всички колеги „да разглеждат всички проблеми в международно-правовата област честно и с оглед на предявените доказателства“. „Ние сме готови за такава съвместна работа, както за пореден път подчерта вчера президента на Русия Владимир Путин, изказвайки се на пресконференция в Анкара“, добави той.

Сергей Лавров заяви по време на Московската международна конференция по сигурността, че на много от страните, изгонили руски дипломати във връзка с британските обвинения по "делото Скрипал", просто са им извили ръцете, предава и БНР.

Лавров за пореден път настоя за обективно разследване на покушението срещу бившия агент на разузнаването Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британският град Солсбъри. "Подчертавам, че ще продължим да реагираме адекватно на неприятелски стъпки, но в същото време искаме да разберем истината. Настояваме за обективно отговорно разследване, което стриктно да отговаря на Конвенцията за забрана на химическите оръжия", посочи още Лавров.

В изказването си руският външен министър остро разкритикува Вашингтон, като подчерта, че едностранните действия на Запада, начело със САЩ, водят до опасно нарушаване на балансите в света и добави, че във Вашингтон, Лондон и другите западни столици така и не са си извлекли поуки от трагедиите в Югославия, Ирак, Сирия и Украйна, добавя Националното радио.

"Не сме заинтересовани от конфронтация, нито от нова надпревара във въоръжаването. Ще отстояваме обаче интересите, суверенитета и независимостта на Русия целенасочено и ефективно, използвайки целият арсенал от налични средства", подчерта Лавров.

http://www.segabg.com/article.php?id=900460

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев