АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ФРАНЦИЯ СЕ ГОТВИ ДА НАМАЛИ БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ С БЛИЗО ЕДНА ТРЕТА

Франция-депутати
05.04.2018 / 13:45

Франция ще съкрати броя на депутатите си с 30%, а на изборите през 2022 г. 15 на сто от членовете на парламента ще се избират по пропорционална система, съобщи френският премиер Едуар Филип, цитиран от "Ройтерс".

Мерките, които са в съзвучие с предизборните обещания на президента Еманюел Макрон, са резултат от споразумение между неговото центристко правителство и контролирания от опозицията Сенат, чиято подкрепа е от важно значение за прокарване на реформите.

"Тези законопроекти ще допринесат за дълбоко обновяване на политическия и парламентарния живот в дух на отговорност, представителност и ефективност", каза премиерът Филип.

По думите му реформите, ако бъдат одобрени от двете камари на парламента, ще ускорят законодателния процес и ще дадат повече глас на групите, които в момента са недостатъчно представени в парламента.

Около 15% от депутатите в долната камара, която има последната дума за законодателството, ще се избират по пропорционална система на изборите през 2022 г. - отстъпка към центристкия партньор на Макрон "Модем".

Последния път, когато бе използвана пропорционална система, крайнодесния "Национален фронт" спечели безпрецедентен брой депутати.

Въпреки че на последните парламентарни избори през 2017 г. получи 13% от вота, "Национален фронт" спечели едва осем места в 577-местната Национална асамблея.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев