АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ДО 87 МИЛИОНА НАБЪБНА БРОЯТ НА ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ СКАНДАЛА С ЛИЧНИ ДАННИ ОТ "ФЕЙСБУК"

Основният акционер и ръководител на "Фейсбук" - Марк Зукърбърг
05.04.2018 / 09:50

Близо 87 милиона потребители - огромната част от тях от САЩ - са засегнати от скандала с неправомерно използване на личните им данни във "Фейсбук" от британската компания "Кеймбридж аналитика" (Cambridge Analytica).

Това е много повече от предполагаемите около 50 милиона потребители, за които се говореше досега от Кристофър Уайл, разкрил използването на данните им за по-ефективна политическа агитация.

Новата информация бе разпространена в блога на Майк Шрьопфер, най-високопоставеният технологичен мениджър във "Фейсбук".

В съобщението се посочва, че над 70 млн. от тези потребители са от САЩ.

Ако се приеме, че всеки един от тях е отделен гражданин на възраст с право да гласува, това е стряскащ показател спрямо участвалите около 126 милиона души на президентските избори през 2016 г.

Данните излизат и броени дни преди на 11 април основният акционер и ръководител на "Фейсбук" - Марк Зукърбърг, да свидетества пред комисията по търговия на американския Конгрес.

Обещаната преди две седмици от компанията проверка показва още, че не 270 000, а около 305 000 потребители са инсталирали приложението This Is Your Digital Life, благодарение на което е станало възможно събирането на данни от десетки милиони профила в социалната мрежа.

Близо 97% от инсталирането е направено в САЩ, но над 16 милиона от всички засегнати потребители се смята, че са в други държави, посочва Би Б Си.

Един милион са от Великобритания, над 600 000 - от Канада, повече от 300 000 са от Австралия.

В блога си Шрьопфер описва подробно и какви мерки е предприела "Фейсбук" след избухването на скандала с "Кеймбридж аналитика":

- вече няма да може потребителите да търсят други, само като изпишат телефонния им номер или адреса на електронната поща, защото с това е злоупотребявано от хора, измъкнали информация от други места и опитващи се да разберат на кого принадлежи тя прекратява се възможността приложения на външни създатеи да виждат кой е сред участниците на страниците за събития, както и какво е съдържанието в съобщенията на тези страници само за една година ще се съхраняват данните от разговорите и текстовите съобщения, правени през версията на Messenger и Facebook Lite за операционната система Android; освен това тези данни няма да съдържат информация за времето на провеждането им следващата седмица над секцията News Feeds на потребителите ще се появи връзка, с която ще могат да проверяват оценките за създадени извън "Фейсбук" приложения, които те използват, както и каква информация споделят заради тях.

Хората ще могат да отстраняват приложенията, които повече не желаят.

Като част от този процес ще им съобщаваме, ако тяхна информация неправомерно е била споделена с "Кеймбридж аналитика", се казва още в съобщението.

Източник:Dnevnik.bg

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев