АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ВИКТОР ОРБАН Е НА ПЪТ ДА СПЕЧЕЛИ ТРЕТИ ПОСЛЕДОВАТЕЛЕН МАНДАТ

Унгарският министър-председател Виктор Орбан
04.04.2018 / 14:10

Унгарският министър-председател Виктор Орбан - националист, яростен противник на имиграцията и политик, предизвикващ противоречия - е на път да спечели трети последователен мандат - общо четвърти - на изборите в неделя.

Проучванията на общественото мнение засега отреждат първо място на обединението между ФИДЕС на Орбан и Християндемократическата народна партия.

Това открива възможността досегашният премиер да разполага с мнозинство от две трети в парламента и с властта да промени конституцията, както направи след изборите през 2010 г.

Според унгарските опозиционни партии и критиците на Орбан, министърът-председателят се е възползвал от тази власт през 2013 г., за да прекрои избирателната система в полза на ФИДЕС.

Партията спечели изборите година по-късно.

Това, в комбинация със силното влияние върху общественото мнение, както благодарение на държавните медии, така и на приятелски към правителството частни медии, позволи на Орбан да се бетонира в управлението и да удължи осемте си последователни години във властта.

Той беше премиер и в периода 1998-2002 г.

На първия тур на изборите в неделя резултатът ще се определя по мажоритарната система във всеки избирателен район.

Това значи, че опозицията - разпокъсана и наляво, и надясно от ФИДЕС - няма шанс да подкрепи общ кандидат на втория тур.

Орбан може да се похвали със солидни икономически показатели: Унгария навлезе в осма година на прираст в икономиката, който се очаква да е 4 процента.

Инфлацията също е под контрол, както и безработицата, която е около 3,8 процента.

Но позицията на Орбан за имигрантите, и конкретно мюсюлманските, е основният стълб на неговата популярност.

Когато броят на насочилите се към Европа бежанци и мигранти, преминаващи през Балканите и Унгария, взривоопасно нарасна през 2015 г., Орбан беше първият, който нареди да се построи гранична стена с бодлива тел, за да спре наплива през септември същата година.

Освен това той гръмко възрази срещу бежанската политика на германския канцлер Ангела Меркел по онова време.

Орбан обнадежди антиимигрантските организации в източно- и централноевропейските страни и мобилизира нечленуващите в ЕС Македония и Сърбия да спират мигрантите, вместо да ги насочват на запад.

Унгария също така отказа да приеме задължителната квота на ЕС за кандидати за убежище въпреки заплахата от юридически санкции, и предупреди, че пристигащите мюсюлмани ще променят лицето на Европа и ще подкопаят християнския начин на живот.

През март 2016 г. балканският маршрут беше официално затворен и броят на хората, минаващи по него, силно намаля.

Въпреки това Орбан запази риториката срещу имигрантите в сърцевината на своята политическа дейност.

"Европейският съюз не трябва да се фокусира върху преразпределението /на бежанци/, а върху защитата на границите си", каза той през февруари след среща с българския министър-председател.

"Миграцията застрашава нашата сигурност, начина ни на живот и християнската култура."

"Тъмните облаци /на имиграцията/ се сгъстяват над Европа," каза Орбан и добави, че без превантивни действия в държавите от ЕС ще се формират мюсюлмански мнозинства.

"Нации ще изчезнат, Западът ще се срути, а Европа дори не осъзнава, че я окупират."

Действията и риториката на Орбан накараха редица европейски лидери открито да го критикуват.

Въпреки това и въпреки заплахата от глоби от Брюксел заради неспазването на плана за преразпределението на бежанци, унгарците като цяло подкрепят позицията му.

Повече от 8 милиона унгарци имат право на глас в неделя.,

Избирателните секции ще работят от 6 ч. сутринта до 7 вечерта местно време /от 4 ч. сутринта до 5 вечерта по Гринуич/.

източник:Bnt.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев