АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

БОЯН ПЕТРОВ ТРЪГВА КЪМ ШИША ПАНГМА И ЕВЕРЕСТ

Боян Петров
04.04.2018 / 14:15

След пореден успешен сезон през 2017 г. с два изкачени осемхилядника (Гашербрум II и Даулагири) най-успешният български алпинист Боян Петров се отправя към поредното си предизвикателство.

През тази пролет той планира да изкачи два осемхилядника - най-ниския и най-високия сред тях, които са част от проекта му "Българин на 14х8000", последвани от два седемхилядника за поддържане на аклиматизацията през лятото и още един осемхилядник през есента.

При успех Петров има шанс да се сдобие с хималайската корона от изкачени всичките 14 осемхилядници на планетата през 2019 г.

За тогава остава изкачването на Лхотце (8516 м).

Алпинистът тръгва на 10 април към Хималаите, като пръв в плановете му е най-ниският сред осемхилядниците - Шиша Пангма (8027).

Той е и единственият от най-високите, който е изцяло в Тибет.

За последен път е атакуван от българи през пролетта на 1999 г.

Тогава Дойчин Василев и Карина Сълова успяват да изкачат централния връх на Шиша Пангма (8013 м).

Именно този връх е последният осемхилядник, който и досега още няма българско изкачване.

В рамките на същата експедиции Боян Петров планира да атакува Еверест (8848 м) от Тибет.

Боян Петров вече е изкачвал в рамките на няколко месеца три осемхиядника.

През 2016 г. за 86 дни алпинистът успя да изкачи Анапурна (8091 м), Макалу (8485 м) и Нанга Парбат (8126 м).

Две години преди това в рамките на 72 дни успешно атакува Канчендзьонга (8586 м), Броуд пик (8047 м) и К2 (8611 м).

Функционалният тест проведен днес сутринта, показа че Боян е в много добро общо състояние и показателите му са напълно сравними с резултатите преди заминаването му за Гашербрум II през юни 2017 г.

Ехокардиографията не показа изменения или поводи за съмнения в сърдечните му показатели.

Отново соло

След няколко съвместни експедиции с други алпинисти през годините Боян Петров отново тръгва на самостоятелно изкачване.

Въпреки това в подножието на Еверест тази пролет ще има общо трима българи - освен Боян Петров за атака се готви водещ адвокат от София, който не е от алпийските среди, но е подготвен мултиспортист в отлична спортна форма.

От юг се готви да атакува върха и Слави Несторов, който бе спътник на Петров при атаката на Гашербурм II през лятото на 2017 г.

Обичайно от китайска територия около 300 алпинисти атакуват Еверест, за разлика от около двойно повече от юг, откъдето минават почти всички комерсиални експедиции. Причината за избор на северния маршрут е логистичната близост с първия планиран връх Шиша Пангма и също това, че няма чак такова струпване на желаещи за атака на покрива на света, както е наричан още Еверест.

Причина за последното е, че маршрутът е по-дълъг, по-неблагоприятен от гледна точка на атмосферни условия.

По този маршрут достигат върха без допълнителен кислород през 2004 г. алпинистите Дойчин Боянов и Христо Христов, които тогава са част от последната българска национална алпинистка експедиция.

Единственото ново за мен ще бъде обстановката над 8600 м височина, където досега не съм бил, смята Боян Петров.

Предистория, която мотивира

През 2003 г. Петров и други алпинисти упорито тренират в желанието си да покрият изискванията за това да бъдат включени в националната експедиция до Еверест през следващата 2004 г.

Тя е планирана точно 20 г. след предходната, при която Христо Проданов достига върха по трудния западен гребен, но загива на слизане от него.

Боян Петров покрива изискванията за физическа подготовка и технически умения.

Но не е включен в състава, защото има диабет и това според преценката на лекаря на експедицията д-р Карина Сълова го прави непригоден.

Това отдавна е минало.

Огорчението не го познавам като чувство, ако съм го почувствал, когато Николай Петков ми съобщи, че не съм включен в състава, то се превърна в голяма мотивация за мен, казва с днешна дата Боян Петров.

При тази атака на Еверест загиват двама алпинисти - Христо Христов и Мариана Масларова, а след завръщането на останалите се разбира, че в състава й има много проблеми и напрежение.

2х7000 за поддържане на форма

След атаката на Шиша Пангма и Еверест Боян Петров планира да изкачи два седемхилядника през лятото - Кан Тенгри (в Киргизия) и Победа в Тяншан.

Така той иска да не губи постигнатата на двата осемхилядника аклиматизация до есента.

Тогава отново отива в Тибет, за да атакува Чо Ойю (8201 м).

Връх Победа е и последният неизкачен от Петров от седемхиядниците, намиращи се на територията на бившия Съветски съюз, а сега в Киргизия на границата с Китай.

С неговото изкачване алпинистът иска да завърши колекцията си "Снежен барс" (в превод снежен леопард - бел. а.).

"Снежен барс" е неофициално звание, което получават алпинистите, изкачили най-високите върхове на някогашния Съветски съюз.

Към връх Победа Петров ще тръгне в компанията на Иван Томов, с когото заедно атакуваха Броуд пик и Нанга Парбат.

Въпреки, че през предстоящия сезон Боян е планирал най-скъпите си като обща стойност експедиции, спонсори са му едва три големи компании - две партньорски асет мениджмънт дружества от България и Великобритания, българска компания - лидер в предоставянето на GPS услуги и управление на автопаркове, и българското представителство на популярна компания, производител на компютри и периферия.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев