АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН, ЕРДОГАН И РОХАНИ ОТНОВО ЩЕ ОПИТАТ ДА РЕШАТ БЪДЕЩЕТО НА СИРИЯ ДНЕС

Президентите на Иран, Русия и Турция - Хасан Рохани, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган
04.04.2018 / 10:15

За последните години Русия, Турция и Иран станаха известни като "гаранти" на опитите за прекратяване на конфликта в Сирия, където конфликтът между режима на президента Башар Асад и редица други сили навлезе в осмата си година преди по-малко от месец.

След като лидерите им - президентите Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Хасан Рохани - се събраха в Сочи през ноември в търсене на изход от конфликта, няколко месеца по-късно тройната среща се премести в Анкара.

Путин пристигна вчера в Анкара и на практика започна с Ердоган разговорите за бъдещето на Сирия в двустранен формат, в очакване Рохани да се появи ден по-късно.

Трите държави, опитващи се да оформят дневния ред на бъдеща Сирия и да положат основите на бъдещото ѝ възстановяване (в което да имат роля), обаче имат разнопосочни интереси в страната.

Същевременно, в условия, в които няма решителна западна интервенция, те в голяма степен оформят съдбата на Сирия, отбелязва "Ройтерс".

Според турски представители въпросът за бъдещата конституция на Сирия - за която се договориха участниците в свикания от "гарантите" конгрес в Сочи ще бъде на дневен ред заедно с повишаването на сигурността в "зоните за деескалация".

Последните бяха създадени като част от "модела от Астана" през 2017 г. (срещите, организирани от трите държави, бяха в казахстанската столица) и идеята беше да се прекрати огънят в конфликтните райони и там да могат да влязат мироопазващи сили.

Сега Путин, Ердоган и Рохани трябва да опитат да се договорят как да се намали напрежението или дори да се стигне до развръзка в онези точки на конфликта, които все още са горещи и се поддържат не без тяхно участие.

Съдбата на Асад

В Анкара се събират лидерите на двете държави, най-ревностно защитавали Асад - Русия и Иран, с един от най-яростните му противници - Турция.

За Анкара режимът на Асад е вражески и тя настоява, че той не бива да остава на власт и това трябва да е условие, за да се стигне до мир в Сирия (макар и вече не незабавно след края на конфликта, както преди твърдеше Анкара).

Москва и Техеран не са съгласни. За Русия обаче оставането на Асад на власт е по-малко важно, казва за "Ройтерс" дипломат от Близкия изток, пожелал да запази анонимност.

Източна Гута

Турция също така критикува офанзивата на сирийския режим в бунтовническия анклав Източна Гута - към днешния ден почти напълно овладян от силите на Асад.

Обширният район, който представлява мрежа то градчета и села край Дамаск, всъщност беше една от "деескалационните зони", договорени между трите страни.

Очаква се Турция да настоява Москва да окаже натиск върху Асад, за да може повече хуманитарни помощи да влязат в Източна Гута и за да бъдат сдържани въздушните удари на режима по все по-малкото цели на бунтовници.

Стотици хиляди живееха в анклава преди началото на офанзивата, а останалите там жители спешно се нуждаят от храна, лекарства и други помощи.

Същевременно колко точно влияние има Русия върху Асад е енигма, каза за "Дневник" миналия месец анализаторът от клуба "Валдай" Максим Сучков.

Според онлайн изданието "Ал Монитор" Анкара е запазила необичайна тишина при въздушните удари в Източна Гута, при които се смята, че са загинали стотици, а по някои оценки над хиляда цивилни в последните няколко месеца.

Идлиб

Според "Ал Монитор" Идлиб (също "деескалационна зона"), където се сблъскват интересите на Турция, от една страна, и Иран и Русия от друга, също ще е на дневен ред в Анкара.

Там въоръжени групи, които се сражават против Асад, се опитват да отблъснат офанзива на режима, заради която Турция обвини Москва и Техеран, че се нарушават договореностите от Астана.

Някои от бойците в Идлиб (между тях радикални ислямисти) са подкрепяни от Турция, други участници обаче са бившият клон на "Ал Кайда" в Сирия, който сега е част от коалицията "Хайят Тахрир аш Шам".

Изданието пише, че Русия вероятно ще очаква от Турция да убеди подкрепяните от нея групи да се откажат от сраженията срещу режима, тъй като алтернативата са бомбардировки в провинцията, каквито има над Източна Гута - а това би пратило още хиляди бежанци (към момента в провинция Идлиб има около 2.5 млн. души) към турската граница.

"Маслинова клонка"

Когато турската операция "Маслинова клонка" започна в средата на януари, анализатори отбелязаха, че тя се случва най-малко с мълчаливото съгласие на Русия. Иран обаче е противник на операцията и посрещна с гняв превземането на стратегическия град Тел Рифаат (свързващ контролирана от Турция гранична зона с райони около Идлиб), както и намеренията на турските сили да продължат на изток след превземането на Африн.

Бъдещата политическа система на Сирия

Освен въпроса за оставането на Асад на дневен ред са и теми като новата конституция на страната, чийто проект се оказа в ръцете на специална комисия по време на Конгреса за национален диалог в Сочи.

Последното събитие се организира от трите държави, на срещата им през ноември, но в него се включиха малко други страни и опозиционни организации.

Русия се надяваше да получи ролята на посредник както в изготвянето на текста, така и в бъдещите мирни преговори.

Тя същевременно трябваше да съгласува състава на комисията (в която опозицията има слабо присъствие) с Турция и Иран.

Предстои Дамаск да изкаже мнението си за проекта на конституцията, каза на 31 март руският постоянен представител на Русия в женевската мисия на ООН Генадий Гатилов (в Женева се проведоха редица опити за диалог - макар и задочен - между опозицията и режима, но не се ученчаха с успех).

След това специалният пратеник на ООН Стафан де Мистура ще може също да получи текста.

Каквото и да постигнат или да не постигнат Иран, Турция и Русия, на масата за преговори липсва най-необходимият участник, заради когото формално са се събрали: Сирия.

Освен това на терен присъстват и сили на други държави - като Съединените щати - с които за момента им се налага да се съобразяват.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев