АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПО-МАЛКО ПОЛИТИКА В СУТРЕШНИЯ БЛОК, "СТУДИО Х" И ОЩЕ ПРОМЕНИ В ПРОГРАМАТА НА БНТ

Българската национална телевизия (БНТ)
02.04.2018 / 14:00

От днес влиза в сила новата програмна схема на БНТ, обещана от генералния директор Константин Каменаров.

Тя предвижда отпадане на част от излъчваните досега предавания и промяна във времето за излъчване на други.

За някои от промените се разбра в последните две седмици от публикации в медиите и реклами.

Публично обществената телевизия досега не е оповестявала дали зад промените стои някаква стратегия, отбелязва седмичникът "Капитал".

Подробности за новостите станаха известни от интервю на Каменаров за вестник "24 часа" в края на миналата седмица.

Сервизна информация в сутрешния блок

Сериозна промяна, която БНТ обмисля, е намаляването на политиката в сутрешния блок на телевизията, става известно от интервюто.

Модулът, в който ще се обсъжда политика, вероятно ще бъде половин час и ще има отделен водещ, симпатична млада двойка момче и момиче ще водят останалата част от предаването, която ще е предимно със сервизна информация.

Не се уточнява откога ще влезе в сила промяната.

"Сутрин телевизията е радио.

Не седиш да гледаш вцепенено в екрана, а правиш сто други неща.

Чуваш го, правейки нещо.

Мястото на тежката публицистика е вечер.

Само България има този ненормален модел сутрин някакви озъбени хора да ти говорят по особено жесток начин", обяснява Каменаров.

Уточнява, че всички екипи в телевизията полагат усилия да освежат предаванията си. Част от това са промени в заглавията: "Сутрешен блок" вместо "Денят започва" и "Култура.бг" вместо "Денят започва с култура".

"Панорама" остава в петък вечер, но предаването "Открито" с Валя Ахчиева вече ще е в неделя вечер след новините и ще се редува с предаването за документалистика

"В кадър".

Снощи беше първото излъчване в новия час.

Също снощи беше показан първият брой на играта "Стани богат" в ефира на БНТ. водещ е актьорът Михаил Билалов.

Без "Шоуто на канала" и Плюс това"

Генералният директор на БНТ потвърждава, че спира "Шоуто на канала", излъчвано в събота вечер, тъй като станало еднообразно.

Уточнява обаче, че телевизията ще има ново хумористично предаване и дава да се разбере, че то ще бъде правено от същия екип, но с нова концепция.

Докато това стане, в неговото време ще бъде излъчван игрален филм.

От ефир падат също "Плюс това" с водещи Милена Цветанска и Георги Милков и съботното издание на "Отблизо" с Мира Добрева.

Първото ще бъде заместено от "Денят започва с Георги Любенов" (което досега вървеше само в неделя) и ще се излъчва от 9 до 10.30 ч.

Второто телевизията ще замести през септември с младежко алтернативно предаване, водено от Боряна Граматикова, която в момента е част от екипа на "Отблизо".

Рубриката на Мира Добрева ще продължи да се излъчва в неделя.

Предаването за международна политика "Светът е 7" също пада от програмната схема заради лош час на програмиране - в 17 ч. в петък, а Константин Каменаров уверява, че на дирекция "Информация" е възложено максимално бързо да представи проект за качествено предаване на същата тема.

Идеята е то да бъде показвано в пояса за оригинална публицистика - около 21 ч., когато вървят "Истолия.бг" и "Референдум".

Завръщането на "Студио Х"

В интервюто си Константин Каменаров анонсира завръщането на "Студио Х" - една от емблемите на телевизията преди промените.

Рубриката, която показваше късно вечер в събота криминални филми, беше изключително популярна през 80-те години. засега не е известно кога ще тръгне отново тя и какви филми ще показва.

Друга новост е "Вкусната Европа" - предаване за европейска кулинария, с водещ Ути Бъчваров.

До месец БНТ ще пусне "Шоуто на Греъм Нортън", а сред филмите, които се подбират за праймтайм, са български комедии като "Баш майсторът" и ситкомът "Клиника на третия етаж".

БНТ 2 - канал за култура и образование

Превръщането на БНТ-2 в политематичен канал с профил култура и образование се очаква през септември.

Промяната беше част от концепцията, с която Константин Каменаров беше избран начело на обществената телевизия.

За нея обаче е необходимо още време, "защото на практика произвеждаме нов тв канал, който съдържа всичко - от жълтите плочки в София до най-сериозната периферия". Директорът на телевизията уточнява, че идеята е в него да бъдат привлечени "млади хора с модерни професии и занятия, които са недотам обществено осъзнати и популярни - блогъри, влогъри, трендсетъри, инфлуенсъри"

Регионалните тв центрове ще запазят съдържанието, изисквано от лицензията на БНТ, уверява той.

В интервюто си Констатин Каменаров посочва, че промените не са прибързани, а премислени, пресмятани, направени след допитване и социологически проучвания. Целта е да разнообразят програмата и да привлекат аудитория, за да може телевизията да изпълнява обществената си функция.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев