АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА"САВА ДОБРОПЛОДНИ - СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧВА В ЦИФРОВА СЕДМИЦА 2018

обучение
19.03.2018 / 13:35

На 19 март 2018 г., в рамките на инициативите на пан-европейската кампания ALL DIGITAL WEEK, РБ “Сава Доброплодни“ организира обучение “Първи стъпки в програмирането за деца с робота Finch”.

Кампанията ALL DIGITAL WEEK се провежда от 2010г.

Това е ежегодна кампания за повишаване на цифровата грамотност и използването на цифровите технологии и се провежда от центрове за компетентност, библиотеки, училища и неправителствени организации в цяла Европа.

Всяка година в рамките на Цифровата седмица над 100 000 европейски граждани участват в събития за запознаване с цифровата трансформация и нейните последици. Тази година Цифровата седмица се провежда от 19 до 25 март и има за цел да запознае гражданите с инструменти и подходи за повишаване на техните цифрови умения и да им помогне да бъдат по-адаптивни по отношение на техните работни умения.

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен и регионалните библиотеки в 13 български града /Варна, Бургас, Габрово, Русе, София, Стара Загора, Силистра, Добрич, Пазарджик, Смолян, Враца, Търговище и Разград/ се включват в инициативите организирани в рамките на Цифровата седмица 2018 с поредица от безплатни семинари и други събития и дейности, които се организират със съдействието на Фондация „Глобални библиотеки-България” – национален координатор на събитието в България.

В обучението “Първи стъпки в програмирането за деца с робота Finch” в РБ ”Сава Доброплодни” се включиха ученици от трети клас на СУ ”Пейо Яворов”.

С кратка презентация пред тях беше представена историята на програмирането и програмните езици и възможностите за програмиране с робота Финч.

Учениците се запознаха с програмния език Snap! за управление на робота.

Той e подходящ за обучение на деца от 7 до 12г. Snap! позволява лесно да е усвоят принципите на визуалното програмиране чрез работа с изображения, звуци и рисуване, дава свобода за моделиране на различни обекти от околната среда като по този начин обогатява културата на децата и развива творческото мислене и уменията за комуникация.

В практическото обучение, чрез забавни задачи с герои от популярни анимационни филми, децата усвоиха някои от основните принципи за работа с програмния език и изпълниха успешно няколко задачи.

В края на обучението участниците получиха сертификат за успешно преминато първо ниво по програмиране, генериран от програмата.

Компютърните науки вече докосват почти всяка научна дисциплина и са важна част от повечето нови технологии.

Обучението с робота Финч може да мотивира учениците да се насочат към компютърните науки, да осъзнаят, че това е област, която ще им даде възможност за бъдещо професионално развитие.

Затова и РБ “Сава Доброплодни“ приема като мисия работата си в тази насока.

източник:Пресслужба Община Сливен

Още снимки от новината

обучение

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев