АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАМЕСТНИК ДИРЕКТОРА НА ФБР АНДРЮ МАККЕЙБ Е УВОЛНЕН

заместник-директора на ФБР Андрю Маккейб
19.03.2018 / 11:00

Министърът на правосъдието, главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс уволни заместник-директора на ФБР Андрю Маккейб, който участва активно в разследването на президентските избори през 2016 г.

В официално изявление Сешънс посочи, че освобождаването на Маккейб от поста е било наложително, тъй като вътрешна проверка е установила, че от него системно е изтичала информация към медиите и че умишлено е заблуждавал следователите за действията си.

„ФБР очаква всеки служител да се придържа към най-високите възможни стандарти на честност, почтеност и отчетност", изтъкна Сешънс, добавяйки, че решението за преждевременното прекратяване на правомощията на Маккейб е било съгласувано с Отдела за професионална отговорност на ФБР и с високопоставени лица от Министерството на правосъдието.

Уволнението на Маккейб идва само два дни преди 50-годишния му рожден ден, когато щеше да се оттегли от ФБР с пълен размер на пенсията си.

Отстраняването му - което се случва девет месеца след като Тръмп махна и Джеймс Коми - поставя пенсията на Маккейб в опасност.

Предполага се, че това не е случайност.

Повод за подозрения по този въпрос е и реакцията на Тръмп към уволнението на заместник-директора.

Малко след официалното оповестяване на новината американският президент щастливо заяви в "Туитър", че отстраняването на Маккейб е "страхотен ден за работещите във ФБР и страхотен ден за демокрацията".

"Андрю Маккейб УВОЛНЕН, страхотен ден за трудещите се мъже и жени във ФБР - страхотен ден за Демокрацията.

Праведният Джеймс Коми беше негов шеф и го накара да изглежда като слабак", туитна Тръмп.

От своя страна Маккейб обяви, че е жертва на войната на администрацията, насочена срещу ФБР и специалния прокурор, разследващ намесата на Русия в победата на Тръмп на изборите.

БГНЕС припомня, че, на практика, Андрю Маккейб подаде оставката си още през януари тази година след множеството месеци натиск от страна на президента Доналд Тръмп, който отправяше по негов адрес постоянни обвинения в политическа пристрастност.

В частност американският лидер и републиканците бяха недоволни от ролята на Маккейб в разследването на скандала с тайните писма на бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, тъй като то така и не доведе до повдигането на обвинения срещу нея.

Освен това Маккейб бе приятел на бившия директор на ФБР Джеймс Коми, когото американският държавен глава уволни заради разследването за влиянието на Русия върху изборите в САЩ.

Решение, което стана причина Тръмп да бъде застрашен от импийчмънт за възпрепятстване на правосъдието.

Други западни медии съобщиха тогава, че Маккейб е решил да напусне длъжността си и заради разговор с настоящия директор на ФБР Кристофър Рей, който е бил последната капка за него.

Според сведенията на източници на Си Ен Ен, Рей е уведомил заместника си, че планира да събере своя „група от доверени сътрудници“ в Бюрото и че ще отстрани всеки, който откаже да бъде част от нея.

Въпреки оставката си Маккейб остана в регистъра на служителите на Бюрото, като правомощията му трябваше да изтекат в края на този месец.

Целта беше той да вземе пълния размер на пенсията си по този начин.

Сега това надали ще се случи.

източник:БГНЕС

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев