АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

НЕЩО ЗА РАЗМИСЪЛ

НЕЩО ЗА РАЗМИСЪЛ
14.03.2018 / 11:20

ЗАЕДНОСТ ИЛИ ПРОВОКАЦИИ?!

Президентът на Турция Реджеп Ердоган изброи редица балкански градове и региони като част от „душевните граници”, които са много по-широки от географските.

Сред тях той спомена и Кърджали.

И макар да заяви, че Анкара няма териториални претенции към съседни държави, такова изявление не отговаря на тона на добросъседство, нито на дипломатическата традиция, която би трябвало да спазва един държавен глава, особено на силна и голяма държава, каквато е Турция.

И особено в месеца, в който България отбеляза 140-тата годишнина от Освобождението от османско робство и възстановяването на своята държавност.

На Балканите има твърде много история, чиито негативи постепенно трябва да се преодоляват, но поуките от нея не бива да се забравят от новите поколения.

И особено от политиците!

Точно затова би било добре българското ръководство да припомни на съседите ни една максима на нашата държавност: Ние сме добър съсед, но не и примирен и страхлив съсед!

Приоритети на нашата държавност трябва да са суверенитетът, териториалната цялост и единството на нацията, националната ни държава и интересите на обществото.

За да бъдем и в бъдеще добри съседи с Турция, а и с всяка друга балканска страна, е добре в региона да се смени тона на политическото говорене.

Защита на правата на малцинствата и опазване на идентичността им – да, тяхното използване като разменна монета на геополитически игри – никога!

Свърши историческото време на претенциите за хегемония, за исторически реванш, на великодържавните идеологии.

В този смисъл, даже намеците за териториални претенции, за създаването на териториални или даже духовни анклави, са неприемливи и създават ненужно недоверие в момент, в който и без това регионът, Европа и светът са пред прага на тежки кризи.

Умните лидери мислят и работят за заедност.

Дано те да стават все повече, а думата им да се чува все по-ясно.

Другата алтернатива не е приемлива!

Автор:Теофан Германов

източник:Zemia-news.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев