АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД ОТХВЪРЛИ ЖАЛБАТА НА БСП ЗА БЮДЖЕТ-2018

Конституционният съд-съдии
14.03.2018 / 10:10

Конституционният съд отхвърли като неоснователно искането на народни представители от БСП за обявяване на противоконституционна на наредба от държавния бюджет за 2018 г., става ясно от съобщение на сайта на КС.

Решението е прието единодушно с 11 гласа.

На 21 декември 2017 г. БСП даде процедурата по приемане на Бюджет 2018 на Конституционния съд.

Социалистите оспорват процедурата, по която той бе приет - на три четения, заради приети в последния момент промени в заплащането на животоспасяващи лекарства.

Според БСП е нарушен чл. 88 от Конституцията, където ясно е казано как се приема един закон - това става на две четения.

„Ние атакуваме държавния бюджет на България спрямо процедурата на приемане на чл. 6 от него.

Искаме да бъде обявена за противоконституционна процедурата по приемане на този бюджет.

Искам да напомня, че това беше една голяма битка в парламента.

Очакваме Конституционният съд да се произнесе положително, защото управляващите обезсмислиха дебата и процедурата по приемане на бюджета, с аргумента, че видите ли нито едно предложение на опозицията не може да се гледа, защото нарушавало финансовата рамка, зададена от Министерски съвет предварително.

България е парламентарна република, държавният бюджет се приема по предложение на Правителството, но от Българския парламент.

Ние искаме да осмислим и изпълним със съдържание тази процедура по обсъждане и приемане на бюджета“, посочи тогава депутатът от БСП Жельо Бойчев.

източник:Гласове

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев