АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЕКСПЕРТИЗА ТВЪРДИ, ЧЕ КАТАСТРОФАТА В ХИТРИНО Е СТАНАЛА ЗАРАДИ ПОВРЕДА НА РЕЛСОВИЯ ПЪТ

трагедията в Хитрино
13.03.2018 / 09:32

Повреда на релсовия път, а не високата скорост е причинила трагедията в Хитрино. Това показва нова техническа експертиза, изготвена от международни експерти, съобщиха от компанията собственик на взривилата се композиция – „Булмаркет”.

Експертизата на чуждестранните вещи лица инж. Лука Пъиш - експерт по железопътна техника към Министерството на правосъдието в Румъния и екип специалисти от Института по железопътна техника в Берлин, доказва, че повреда на стрелката, която разделя коловозите е истинската причина за инцидента от декември 2016 г. в с. Хитрино, при който композиция с цистерни дерайлира, а последвалият взрив причини смъртта на 7 души.

Експертите правят и друго заключение - че пробитата цистерна е с полусферични дъна, които са опасни поради своята крехкост.

Още през 80-те години на миналия век те са спрени от производство, а за експлоатираните от този тип вагони има предписания за монтиране на допълнителни защитни елементи.

Установени са и данни, че след изтичане на пропилена от цистерната дежурните енергодиспечери са подали електричество в контактната мрежа, с което са предизвикани волтови дъги, които е много вероятно да са причинили взрива.

Данните са от частно разследване и бяха представени от ръководството на „Булмаркет”.

В обвинението сега е посочено, че товарният влак е навлязъл в гара Хитрино със 78 км/ч при разрешени 40.

Това е довело до дерайлирането на вагоните, изтичането на газ пропилен и последвалата експозиция, при която загинаха 7 души, а повече от 30 души пострадаха.

Обвинени за това са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, припомня Дарик. Делото срещу тях се гледа по съкратеното производство.

Следващите заседания на Шуменския окръжен съд са на 21, 22 и 30 март и на 16, 17 и 19 април.

Още шест дати са определени и за май.

източник:Мanager.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев