АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СВЕТИЯТ СИНОД ОБЯСНИ КАКВО СА ГОВОРИЛИ РУСКИЯТ ПАТРИАРХ И ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ

руският патриарх и президентът Радев
12.03.2018 / 15:00

"По време на срещата (с руския патриарх Кирил) президентът се държа държавнически, отнасяйки се към госта си с уважение, но и с твърдо отстояване на своите позиции, което направи силно впечатление на главата на Руската православна църква.

В края на разговорите патриарх Кирил благослови българския президент, но Радев каза, че той вече е получил благословия - когато е поел поста - от българския патриарх Неофит".

Това се казва в съобщение на протоиерей Николай Георгиев, ръководител на отдела за връзки с обществеността на Светия синод на Българската православна църква, цитирано от БТА.

Любопитна подробност е, че новината е разпространена малко след 12 часа в канала на английски език за абонати и часове по-късно - към момента на публикуването ѝ от "Дневник" - не присъства в новините на български - за публичен и платен достъп, нито е на официалния сайт на Светия синод.

Агенцията допълва, че вероятно съобщението е в отговор на призива на парламентарната група на ГЕРБ поради големия обществен интерес да бъде разсекретена стенограмата от срещата на 4 март в Президентството.

Миналия четвъртък от Пресслужбата на държавния глава заявиха, че разоговорите не са били поверителни и не е водена стенограма.

Кратък видео запис от сайта на Руската патриаршия показа как видимо ядосан Кирил изразява разочарование, че на тържествата в България се принизявала ролята на Русия за освобождението на България от османско владичество с изявления, в които - според него - тя се приравнявала с други държави, пише още Георгиев.

Но записът спира преди да се чуе дали има реакция от българския президент.

Тактично и с достойнство, президентът Радев увери предводителя на РПЦ, че българският народ никога не е спирал да отдава почит и да изразява заслужена благодарност към руския народ, руската църква и воините на освободителната армия на император Александър II, както и че президентът е изтъквал това във всичките си речи по време на тържествата за Трети март, описва сега протоиерей Николай Георгиев.

В същото време президентът Радев изрично подчерта, че както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме благодарни за паметта на всеки воин, сражавал се за руската армия под знамената на император Александър II и е загинал за българската свобода, независимо от националността си, описва още представителят на Светия синод.

"Патриарх Кирил сам предложи темата да бъде закрита, след като президентът му напомни, че той самият е говорил за силата на мълчанието."

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев