АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР СОТИР ЦАЦАРОВ АТАКУВА В КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЗАКОНА ЗА ЧАСТНАТА ОХРАНИТЕЛНА ДЕЙНОСТ

Главният прокурор Сотир Цацаров
12.03.2018 / 11:45

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи днес искане до Конституционния съд за обявяване за противоконституционни на разпоредби от Закона за частната охранителна дейност, тъй като те противочерат на конституцията.

Това съобщиха от прокуратурата.

С този закон за пръв път като нов вид охранителна дейност е предвидена охраната на урбанизирана територия - селищната територия, обхваната от границите на населеното място или селищното образувание, определени с устройствен план, без да се включва землището.

Уредбата в закона, свързана с охраната на урбанизирани територии, регламентира същността и начина на осъществяване, сключването на договори за охрана и обособяване на екипи за реализирането на тази охрана.

Според главния прокурор с въвеждане на частна дейност за охрана на урбанизирани територии се нарушава конституционно предвидената компетентност на Министерския съвет да осигурява обществения ред.

Наред с това недопустимо се прехвърлят правомощия на държавата, реализирани от МС и конкретно от Министерството на вътрешните работи по опазване на обществения ред и националната сигурност, като тези правомощия се възлагат на търговци.

Предвидената възможност за сключване на договор за охрана на урбанизирана територия от кмета на общината ще постави гражданите в положение на зависимост от неговата воля дали, доколко и чрез кого да се осъществява частна охранителна дейност в съответното населено място.

Това на практика обективно ограничава възможността на държавните органи по конституция, съобразно техните законови задължения, да гарантират обществения ред, пише в съобщението на прокуратурата.

Допълнителни усложнения, според Цацаров, биха могли да се очакват, ако гражданите реализират правото си сами да договарят извършването на различни видове частна охранителна дейност, свързани с личната им неприкосновеност и неприкосновеността на тяхното имущество, намиращи се в обхвата на същата урбанизирана територия.

Още повече и сега съществува възможност по Закона за МВР да се изграждат звена "Общинска полиция" за опазване на обществения ред, охраната на обекти и т.н., които функционират при ясна законова уредба.

В искането се сочи още, че с атакуваните разпоредби на законово ниво се позволява неограничено въздействие от страна на частни охранители върху живота в населените места, независимо дали се касае за извършване на действия, засягащи личния живот и имущество, упражняването на политически права, икономически дейности или други. Създава се непропорционална, и затова недопустима, зависимост на поддържането на обществения ред в населените места от преценката и активността на частно правни субекти, а не от предвидените по конституция и съответните закони държавни органи.

източник:Segabg.com

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев