АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ХИЛЯДИ ИРЛАНЦИ ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ СМЕГЧАВАНЕ НА ЗАБРАНАТА ЗА АБОРТ

протести
12.03.2018 / 10:35

Най-малко 10 000 души протестираха в Дъблин в неделя срещу плановете на ирландското правителство да смекчи едни от най-строгите в света закони против абортите, предаде "Ройтерс".

Очаква се през май избирателите да бъдат попитани дали искат да отменят осмата поправка в ирландската конституция, въведена през 1983 г., за да гарантира равни права на живот на ембриона и на майката, и вместо това да позволят на парламента да изготви закон.

Правителството заяви, че ще започне да изготвя законодателство в съответствие с препоръките, направени от парламентарна комисия, която призова за премахване на ограниченията върху абортите до 12-а седмица на бременността.

По време на най-големия протест от кампанията досега демонстрантите скандираха "В подкрепа на живота" и "Отменете убийствата", а няколко души държаха снимки на абортирани ембриони.

Според ирландската телевизия RTE десетки хиляди са взели участие в демонстрацията.

"Ако осмата поправка бъде отменена, това ще разруши Ирландия", казва 50-годишен безработен, който носи плакат на свети Патрик - светецът, превърнал се в символ на Ирландия.

Въпросът за абортите от дълго време предизвиква разделение в страната със силни католически традиции.

През 2013 г. пълната забрана за аборт беше леко смекчена, като бе направено изключение, в случай че животът на майката е застрашен.

Две социологически проучвания през януари показаха, че над 50% от избирателите биха подкрепили предложението за узаконяване на абортите до 12-а седмица на бременността. Под 30% от анкетираните са се обявили против предложението, а останалите още не са взели решение.

Голямо мнозинство от гласоподавателите над 65 години обаче са категорично против узаконяването на абортите.

Някои активисти се оплакаха от медийни пристрастия в подкрепа на смекчаването на законите за аборта.

"Ние ще спечелим заради високомерието на другата страна", казва 59-годишен член на католическата ирландска националистка група Древен орден на ирландците. "Традиционна Ирландия най-после се събуди", допълва той.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев