АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЛАВЯНСКО ДРУЖЕСТВО УЧРЕДЯВАТ В СЛИВЕН

срещата
12.03.2018 / 10:20

В петък в Сливен гостува председателят на Международна славянска община „Перун” и секретар на Национално движение „Русофили” Емил Миланов.

Поводът бе учредяването на Славянско дружество в Града под Сините камъни, което ще има за основна цел разширяването на културните и икономически контакти със славяноезичните страни от Балканите и Европа.

На срещата стана ясно, че първото Славянско дружество в Сливен е било учредено в самото начало на миналия век, а първото в страната – още през 1880 г. в София, с основни задачи: откриване и поддържане на училища и църкви в „бедните и безпомощни“ славянски страни; събиране на средства за възпитание и образование на славяни в славянските и главно руски учебни заведения; подпомагане на страдащото славянско население в бедствени времена; поддържане на връзки със славянските научни и благотворителни организации; разпространяване сред българите на по-важните и полезни славянски издания и поддържане на вестник или списание, чрез което да се запознават читателите със славянството и неговите дейци.

С течение на времето Славянското дружество в България се превръща в една от най-активните и авторитетни обществени организации. Негови членове и ръководители през годините са едни от най-изтъкнатите български хуманитаристи, юристи, писатели, военачалници, сред които ген. Радко Димитриев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, проф. Иван Шишманов, проф. Боян Пенев, акад. Петър Динеков и мн. др.

В съвременните условия основна мисия на Славянския съюз е отстояването на историческата истина и фактологическа коректност за ролята на Русия и останалите славянски страни в борбите за възстановяване и утвърждаване на българската държавност след петвековното турско иго, а също осъществяването на научно-изследователски проекти и културен обмен със славянските страни от Централна и Източна Европа, включително Руската Федерация.

На срещата в Сливен бе решено за председател на сливенското Славянско дружество да бъде избрана Иванка Шойлекова, а за зам.-председатели Велико Великов и Митко Манев.

От името на Международна славянска община „Перун” Емил Миланов връчи значка и грамота за заслуги на адвокат Юрий Янков.

Сред първите задачи на новата обществена организация ще бъдат посрещането на грандиозната юбилейна изложба с репродукции на 38 художествени платна, рисувани от руски художници по време на Руско-Турската освободителна война, както и проучване и популяризиране на дейността на един от първите губернатори на Сливен – бесарабския българин Иван Степанович Иванов.

Мариана Иванова

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев