АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ОЛИМПИЙСКИ КОМИТЕТ ЩЕ РАБОТИ ЗА РАВЕНСТВО МЕЖДУ ПОЛОВЕТЕ В СПОРТА

Международният олимпийски комитет
09.03.2018 / 15:35

Международният олимпийски комитет (МОК) ще изпълни 25 препоръки от проекта си за равенство между половете.

Програмата цели да намали половата дискриминация, като насърчи по-голямо участие на жените във всички аспекти на спорта.

Проектът, който получи одобрение от ръководството на МОК през февруари, обхваща различни области в спорта, изкуството, финансите и управлението на хора.

От Международния олимпийски комитет са уверени, че 25-те точки са добра основа за бъдещи стъпки в стремежа за равенство между половете.

"Въпросът не опира до това да направим просто правилното нещо.

То е в интерес на всички нас - феновете, семействата, всички момичета и жени, които напълно са успели да реализират мечтите си чрез участието си в спорта", заяви президентът на МОК Томас Бах по случай Международния ден на жената в четвъртък.

Той допълни, че до края на месеца комитетът ще представи подробен доклад за равенството между половете.

"МОК има важната отговорност да предприеме действия по отношението на равенството между половете, което е основно човешко право с огромно значение и основен принцип от олимпийската харта", добави Бах.

Международната федерация по лека атлетика (IAAF) също ще работи в тази насока.

До 2027 г. два от четирите ръководни поста в Съвета на IAAF ще бъдат заети от жени.

"Имаме равенство в заплащането и играта, но не и равенство в ръководните позиции", каза президентът на IAAF Себастиан Коу.

В понеделник той беше обвинен, че e дал подвеждащи отговори по въпроси, свързани с корупция и допинг в руската атлетика, след обширен доклад на британската парламентарна комисия за спорта.

"Поставянето на цели е важно, но проучванията показват, че целите трябва да бъдат подкрепени от програми за образование и развитие, които привличат повече жени във всички области на спорта.

Нужен е регионален фокус, тъй като бариерите при навлизането на жените са различни в страните, от които идват", заяви Стефани Хайтауър, член на Съвета на IAAF.

Първите стъпки за равенство между половете в олимпийското движение направи олимпийският комитет на Испания.

В края на януари той създаде комисия на жените, която да увеличи влиянието им в спорта.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев