АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

НОВИЯТ "ПОСЛАНИК" НА РУСКАТА ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ ИДВА ОТ МИНСК

архимандрит Вассиан
09.03.2018 / 14:45

Светият Синод на Руската православна църква одобри назначаването на нов настоятел на подворието на църквата в София.

Това на практика е свещеник, изпълняващ ролята на посланик на РПЦ в България.

Архимандрит Филип, който заемаше поста от 2011 г. насам, отива в ливанската столица Бейрут.

Наследникът му е архимандрит Вассиан, който през август 2015 г. стана представител на патриарх Кирил в Беларуската екзархия, а година по-късно - и настоятел на Покровския храм в Крупци в Минск.

Той идва в България в момент на напрежение, предизвикано от току-що приключилото посещение на патриарх Кирил.

Освен това Вассиан няма опит в работата с автокефална църква като българската.

В Минск, където бе първото му назначение зад граница, единственият по-сериозен проблем бе настояването на президента Александър Лукашенко да има повече духовници от беларуски произход и медийните публикации от октомври 2010 г., че той вероятно е сондирал при Вселенския патриарх Вартоломей мнение за създаване на автокефална Беларуска православна църква, което веднага бе отречено от неговия говорител.

Историята на християнската църква на територията на днешна Беларус започва в края на Х век, за да достигне към Първата световна война до над 3550 храма, 35 манастира и 3 духовни семинарии.

След това тя е разгромена от болшевиките и някъде от 1943-1945 г. до 1989 г. остава само Минската епархия със символично присъствие на духовници в институциите. Старото положение да има Беларуска екзархия е възстановено на Архиерейски събор на РПЦ от октомври 1989г., т.е. още преди да се разпадне бившият СССР.

Архимандрит Вассиан получава и своеобразно първо напътствие от заседанието на Светия синод.

В оценката на визитата на патриарха в България се казва, че "се подчертава важността на съхраняването на историческата памет за руските воини, паднали за свободата на единоверния български народ".

Николай Валериевич Змеев, както и рожденото му име, ще навърши 43 години на 25 март.

Целият му живот е отдаден на служба в православното духовенство - през 1998 г. завършва Московската духовна семинария, през 1999 г. става монах и приема име в чест на преподобния Вассиан Пертомински, а до края на същата година бива ръкоположен за иеродякон и иеромонах.

През 2002 г. завършва Московската духовна академия със степен кандидат по богословие и започва да преподава древни и класически езици в Семинарията.

В продължение на над 10 години - от 2004 г. до 2015 г., той е зам.-ректор по възпитателната работа в Академията и Семинарията.

източник:Dnevnik.bg

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев