АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЪДЪТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, РЕШИ ЧЕ СПОРОВЕ В РАМКИТЕ НА СЪЮЗА НЕ МОГАТ ДА СЕ РЕШАВАТ ЧРЕЗ АРБИТРАЖ

европейския съд
08.03.2018 / 11:45

Съдът на ЕС реши, че спорове в рамките на съюза не могат да се решават с арбитраж

През 2016 г. енергийната група ЧЕЗ започна процедура по международен инвестиционен арбитраж срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове.

През 2016 г. енергийната група ЧЕЗ започна процедура по международен инвестиционен арбитраж срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове.

Съдът на Европейския съюз реши, че клаузите за арбитраж, които са включени в почти 200 инвестиционни споразумения между държави членки на ЕС, нарушават европейското законодателство, предаде "Ройтерс".

Според решението двустранните договори за защита на инвестициите, които имат арбитражна клауза, противоречат на правото на ЕС.

Решението е по повод арбитражно дело между холандския застраховател Achmea и Словакия.

Според него присъждането на обезщетение за холандската компания в рамките на двустранен инвестиционен договор, наследен от бившата Чехословакия, нарушава правото на ЕС.

Съдът на ЕС бе помолен да вземе решение по двустранния договор, сключен между Холандия и бившата Чехословакия през 1991 г. преди последната да се раздели на две държави, станали по-късно членки на ЕС.

През 2012 г. Словакия е осъдена да плати 22.1 милиона евро на Achmea, защото е нарушила договора.

Словакия обжалва решението пред съд в Германия, от където случаят е прехвърлен към Съда на ЕС, за да постанови дали клаузите за арбитража са съвместими с правото на ЕС.

Делото е следено от близо в ЕС, тъй като 196 двустранни договора между държави членки на ЕС съдържат подобни клаузи, някои, сключени между западни държави членки, за да защитят инвестициите на техни компании в източни страни преди присъединяването на последните към ЕС.

В България арбитражни дела срещу държавата водят трите електроразпределителни дружества заради загуби, претърпени от законодателни промени и регулаторни решения в енергийния сектор. Едно от делата - заведено от

енергийната група ЧЕЗ, сега поставя под въпрос участието на държавата в сделката за българските активи на чешката компания.

източник:dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев