АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

В ИСПАНИЯ ДНЕС СЕ ПРОВЕЖДА "ФЕМИНИСТКА СТАЧКА"

стачка
08.03.2018 / 10:00

По случай Международния ден на жената в Испания днес се провежда "феминистка стачка", която има за цел да насочи вниманието към половата дискриминация, домашното насилие и различното заплащане между мъжете и жените, предаде "Гардиън".

Демонстрацията е подкрепена от един от най-високопоставените политици жени в Испания, включително Мануела Кармена и Ада Колау, които са кметове съответно на Мадрид и Барселона.

Стачката цели да обърне внимание на социалните и икономическите неравенства между мъжете и жените и да сложи край на испанската култура на мачизма.

"Днес ние призоваваме за общество, освободено от сексистко потискане, експлоатация и насилие", се казва в изявление на организаторите.

"Ние призоваваме за бунт и борба срещу съюза на патриархата и капитализма, който иска да бъдем послушни, покорни и тихи.

Ние не приемаме по-лоши условия на работа, нито пък да ни плащат по-малко, отколкото на мъжете за същата работа."

Кметът на Барселона Колау заяви, че се присъединява към стачката, за да "покаже, че без жените светът наистина спира".

През миналата година в Испания 49 жени са били убити от партньорите или бившите си партньори в сравнение с 44 през 2016 г.

Според правителствени статистики се наблюдава ръст в оплакванията от насилие – 129 193 през 2015 г., 142 893 през 2016 г. и 125 769 до септември 2017 г.

За цялата миналата година все още няма налични данни.

Според скорошно проучване в Испания жените печелят средно с 12.7% по-малко от мъжете за една и съща работа.

Стачката цели да покаже също колко много работа по дома и грижите за децата вържат жените ежедневно и да ги призове да ангажират мъжете с тези задачи.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев