АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

РАЗСЛЕДВАНЕ

под лупа
26.02.2018 / 14:24

ЕКСПЕРТ: НОВИЯТ СОБСТВЕНИК НА ЧЕЗ МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ СТОТИЦИ МИЛИОНИ

ЧЕЗ води дело срещу българската държава в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове

Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са от кредити, свързани с офшорни фирми.

Това заяви пред БНР Веселин Вачков, директор на чешкото издание „Лидове новини”, собственост на милиардера и настоящ примиер на Чехия Андрей Бабиш, което днес излиза с подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания „Инерком”.

Фирмата купувач – според данните, които има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, собствени средства, след това банкови гаранции и накрая - почти половината е финансирана чрез кредити от офшорни фирми.

Вачков допълни, че част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци „Парадайз пейпърс”. Една от въпросните офшорни компании е „Score Trade”, която участва със 67 млн. евро. Неин съсобственик е руско-грузински бизнесмен. Става въпрос за Паата Гамгонейшвили. Той е собственик на руската банка „Славянский кредит”. Доскоро беше съсобственик на „Парадайз център” в София, купен в края на 2017 г. от южноафрикански фонд за близо 253 млн. евро. Гамгонейшвили е свързан и с „Евро Стар” ООД, която гарантира 180 милиона евро от банков заем за сделката за ЧЕЗ.

В телевизионно интервю пред NOVA собственикът на „Инерком” Гинка Върбакова отрече нейната фирма да е фасада на офшорни компании и допълни, че финансирането идва с банков кредит от международна финансова институция, която обаче не може да разкрие на този етап.

Много подобна схема беше използвана и при закупуването на БТК преди две години - отново офшорна фирма, отново заем, като в случая знаехме от кого е - руската държавна банка ВТБ, посочи Вачков.

Сделката за ЧЕЗ е между две компании, съобразно чешкото законодателство и българската държава на пръв поглед няма нищо общо с нея, коментира пък енергийният експерт Иван Хиновски пред bTV.

Изникват обаче няколко въпроса, поясни Хиновски. Например защо за купувач е избрана компания, основана преди 9 месеца.

Според Хиновски това дружество трябва да покаже капацитет, че може да управлява и да развива мрежата на ЧЕЗ. Тя е ключова за националната сигурност на страната, защото освен 40% от домакинствата в България захранва с електроенергия и основните държавни институции в София. При липса на капацитет Комисията за водно и енергийно регулиране може да откаже прехвърлянето на лиценза, акциите и активите.

Друг ключов момент е финансирането на покупката. ЧЕЗ води дело срещу българската държава в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове. Арбитражният съд се намира във Вашингтон, САЩ. Според чешките медии стойността на иска е около 300 млн. евро.

Ако ЧЕЗ спечели делото, което е много вероятно, то новият му собственик ще получи тази сума, посочи Хиновски.

Освен това по данни на медиите в Чехия, чешката държава, която притежава мажоритарния дял в ЧЕЗ, ще финансира сделката за продажбата българските активи на компанията със заем от 4,5 млрд. крони (350 млн. лв.).

Предполагаемата сума, която ще плати купувачът е около 320 млн. евро (623 млн. лв.)

„Не мога да ви кажа, дали някой български политик или министър, не е влезнал в преговори с ЧЕЗ и не са направили някаква схема между компанията и наши бизнесмени. Но това също е възможно”, подчерта Хиновски. „Смятам, че тази сделка, по начина, по който се развива, никой не може да я спре. Обмисли са много добре плащането”.

източник: Vesti.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев