АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

РАЗСЛЕДВАНЕ

разследване
23.02.2018 / 11:42

УБИЙСТВО В "ЛЮЛИН" РАЗКРИ ПОТРЕСАВАЩОТО БЕЗДЕЙСТВИЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ

Три деца са живели години наред заключени, а възрастен мъж загуби живота си въпреки множеството сигнали и ТВ репортаж за тормоза, на който е подложен.

Бездействието на институциите стигна нов връх в зловещ сюжет, този път разиграл се почти на живо по Нова телевизия. 87-годишен мъж беше убит в столичния кв. "Люлин", а трите му внучки - на 13, 14 и 18 г., са прекарали целия си живот под ключ и без да посещават училище, въпреки множество сигнали до социални служби, полиция и прокуратура.

Всички институции си намериха оправдание защо не са реагирали - едни не знаели, на други им пречел законът. Никой не пое вина за трагедията, а някои дори се самопохвалиха.

До фаталната развръзка се стигна, след като 87-годишният Стефан Янев се оплака в предаването "Съдебен спор", че внучките му не ходят на учи

лище, а дъщеря му не плаща сметките на съсобствения им апартамент и го тормози. Телевизионен екип посещава въпросното жилище в присъствието на Янев на 7 февруари и на място установява, че в семейството на дъщеря му Мария има три деца, които не общуват с никого. Пред камерите спорещите страни си разменят обвинения в побои.

5 дни по-късно - на 11 февруари, съседи сигнализират на тел. 112, че от апартамента се чуват викове "Помогнете, ужас!", закани към Янев, че ще бъде убит, както и звук от удари. Полиция идва, мотае се пред заключената врата половин час и си отива.

В събота предаването се излъчва на живо и в него става ясно, че възрастният човек е в неизвестност от 12 февруари и даже в ефир се допуска, че може да не е жив. През това време Стефан Янев наистина е лежал мъртъв на обща площадка в блока, затрупан с боклуци. Не е ясно бил ли е издирван, но в излъчения репортаж съседи сочат към нишата на етажа, където Янев често бил гонен да нощува и която била затрупана с дрехите на семейството.

Случаят започна да се разплита вчера с кратко съобщение, че на 20 февруари около 17 ч. в полицията е постъпил сигнал за намерен в блок в столичния кв. "Люлин" мъж с видими следи от насилие. Оказва се, че това е Янев. На място е извършен оглед, а по случая е образувано досъдебно производство под надзора на Софийската градска прокуратура. Дъщерята на Янев и съпругът й са обвинени за убийството и задържани за 72 часа, каза пред "Сега" говорителката на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова. Тя обясни още, че трите деца са предадени на социалните, които имат право да се погрижат временно и за пълнолетната девойка. Според БНР трите момичета нямат издадени лични карти.

В последвалите оправдания се разбра, че заключената врата на семейството е била непреодолима и за полицията, и за социалните служби. Така се случва на 11 февруари, когато съседи викат полиция заради поредния побой. "Дойде полиция. Чукаха, бутаха, стояха половин час. Обаждаха се по радиостанцията и нищо не стана. Казаха, че има домоуправител, който трябва да отиде при кварталния", разказва съседка пред Нова. Полицаите си тръгват, без да видят какво се случва зад заключената врата на апартамента. Само подпъхват покана живеещите на адреса да се явят в РПУ-то. На 15 февруари полицията отново е извикана, но този път от телевизионния екип. Тогава най-сетне разбиват вратата на жилището, но вътре вече няма никой. Чантата, с която обикновено възрастният мъж ходи, е там, както и мобилният му телефон с извадена СИМ карта. Затова и домоуправителят предполага, че той е бил изведен насилствено. Човекът не е намерен и в къщата си в Кочериново.

На въпросите на "Сега" как е реагирано на сигналите за това проблемно семейство, от пресслужбата на МВР обясниха, че от тях не може да се очаква коментар за проблеми, които засягат професионалното ръководство на ведомството.

 

За децата съседите разказват, че нито са ходили на училище, нито са излизали навън да играят. "Знаете ли колко пъти идваха от социалните. Никога не ги пуска. Викове, крясъци, заплахи с ножове. Баща й колко бой е ял, само той си знае", разказва съседка пред камерата. Друга съседка добавя как преди време социалните работници идвали по сигнал на тогавашната домоуправителка. Тогава майката легнала пред вратата и казала, че ще вземат децата само през трупа й.

Версията на Агенцията за социално подпомагане обаче е друга - оттам твърдят, че никога не са получавали сигнали за въпросното семейство, а са научили за казуса от телевизията. За разлика от агенцията социалните работници от службата в "Люлин" си признават, че са имали сигнали преди повече от 5 г. "Опитите да стигнем до децата бяха неуспешни, търсихме и съдействието на полицията, и с тях не успяхме", обясни Димитрийка Цанова, шефка на социалната служба. "Нямаше как да не прекратим работата, след като не можем да стигнем до хората", заключи нейна подчинена. Двете обясниха, че последните проверки не били техни, а от "междуинституционалния механизъм" за връщане на отпадналите деца в училище. "Не са били наш обект на подпомагане", заяви Цанова и призова всички съседи, познати и пр. да подават сигнал до социалните служби, ако имат информация за деца или възрастни в риск. "Нямаме екстрасенски способности, не можем да знаем къде какво става", обясни тя.

От МОН също заявиха, че не са получавали сигнали за трите деца. На тях пък виновен им се оказа законът. "До миналата година не можеше да знаем заради това, че по стария закон МОН не отговаряше за обхвата. За първи път сега благодарение на механизма разбираме, че има такива деца, но при 200 хиляди липсващи деца е нормално не всички да се открият с две обхождания", заявиха оттам.

Погрешни изводи от случилото се извади и социалният министър Бисер Петков. "Реагирано е бързо. Коментира се, че през 2011 г. също е имало сигнал, но той е бил за пожар в дома. Тогава социалните работници не са установили нещо обезпокоително", заяви той. Все пак щяло да има проверка, която да установи дали някой от системата за закрила на детето не е реагирал незаконосъобразно. "Не може във всеки дом да осигурим социален работник. И хората, и органите, когато имат и най-малкото съмнение, че са нарушени правата на дете, трябва да сигнализират органите, за да предприемат мерки на закрила", заяви министърът.

СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА

"Децата ще бъдат настанени в кризисен център, където ще им бъде оказана необходимата подкрепа. С тях ще работят специалисти както от Кризисния център, така при необходимост и други външни специалисти. Ще се направи възможното децата да бъдат записани на училище. Със съдействието на Регионалното управление по образованието и други специалисти ОЗД ще поиска диагностика на нивото на развитие и на нивото на овладян учебен материал, за да се определи в кой клас да бъдат записани, както и да се определи евентуалната им нуждата от ресурсен учител", обясниха от АСП.

Поуката за МОН пък е: "Този пример потвърждава, че трябва всички институции да работят заедно и да има интегрирана информационна система - неща, които екипът на МОН прави за първи път. Случаят потвърждава също, че това се случва, защото не се сезират институциите".

автори: Доротея Дачкова, Силвия Георгиева

източник: Segabg.com

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев