АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

"ПРОЗРАЧНОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ" С УБИЙСТВЕН ДОКЛАД ЗА КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ

Rtansparency International
23.02.2018 / 10:59

Мащабно проучване на "Прозрачност без граници" (Transparency International) буквално счупи розовите очила, с които нашите управляващи гледат на корупцията. Страната ни се оказва на позорното 71-во място в Индекса за възприятие на корупцията за 2017 г., който бе публикуван в сряда.

Това е поредната международна класация, в която България е най-зле представящата се членка на ЕС.

Авторите на проучването, което обхваща над 170 държави, изрично уточняват, че то оценява покварата сред политиците и чиновниците и не се занимава с проявленията й при бизнеса и гражданите. В същото време се "мерят" всякакви разновидности на корупцията - подкупи, злоупотреба с власт и пост, ходатайства и връзкарски назначения, уреждане на обществени поръчки и т.н.

71-вото място е срамно за европейска държава и ярко контрастира с хвалбите на премиера Бойко Борисов, който напоследък агресивно обяснява, че правителството громи корупцията и критиките са безпочвени. "Ако има такава корупция, каквато казват, ще има ли ръст на икономиката и инвестиции. Как ще ни избират все нас на първо място", разсъждаваше Борисов през януари пред евродепутатите в Страсбург. "Как може контрабандата на цигари в България да е само 6% и в същото време "който откъдето се появи, да ни пита борим ли се с корупцията", възмути се Борисов през февруари в София и се закани да пита колегите си от ЕС дали имат такива успехи в борбата със сивата икономика.

Подреждането, направено от "Прозрачност без граници", сочи, че покварата сред нашите политици и чиновници не е толкова мащабна като в намиращите се на дъното Либия, Судан, Сирия и Сомалия. Но е показателно, че наши "съседи" в Индекса са държави като Беларус, Оман, Буркина Фасо, Вануату и Лесото. Можем само да завиждаме благородно на Дания, Швеция и Финландия, които са в челото, и да се възхищаваме на Естония, която е на престижното 21-во място в света.

ОЦЕНКИ

България не само е в застой в битката с корупцията, но и все повече изостава от страните в региона и оценката й вече е по-ниска и от средното за Балканите, отбелязват от "Прозрачност без граници".

И още тежки критики: "Липсва раздвижване по отношение на превантивните мерки за борба с корупцията и трансформация към прозрачно и отчетно управление, напълно е неглижиран проблемът с лобизма и за защитата на лицата, които предоставят информация за корупция".

НАКЪДЕ

В краткосрочен план са важни реализацията на електронното управление и ефективността на работа на новия антикорупционен орган в страната, а в дългосрочен план трябва да бъде категорично преодолян проблемът с политическата корупция, пишат за България авторите на Индекса.

източник: Segabg.com

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев