АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ХОЛАНДСКИЯ ПРЕМИЕР ОЦЕЛЯ ПРИ ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ

премиера Марк Рюте
14.02.2018 / 09:30

Холандските депутати отхвърлиха с голямо мнозинство вота на недоверие на премиера Марк Рюте, внесен след оставката на министъра на външните работи Халбе Зейлстра. Срещу вота на недоверие се обявиха 101 депутати, а го подкрепиха едва 43, съобщава БТА.

Герт Вилдерс, лидера на холандската крайна десница Партия на свободата внесе вота на недоверие.

Според Вилдерс е неприемливо премиерът, който е начело на една много крехка коалиция, да не е информирал депутатите за скандала със външния министър.

Халбе Зейлстра подаде оставка след едва четири месеца на поста.

Той призна пред депутатите, че излъгал, че е присъствал през 2006 г. на среща с руския президент Владимир Путин.

Няколко депутати се ядосаха на премиера Рюте, че не е действал незабавно, след като е бил информиран за случая преди три седмици.

"Това беше грешка в преценката от моя страна", каза Рюте, визирайки, че не е информирал своевременно парламента.

"Не мислех, че този случай ще има такова значение за обществото.

Подцених въздействието от тази лъжа", призна Рюте, а след това Вилдерс внесе предложение за гласуване на недоверие на премиера.

Оставката на министъра е първият скандал, разтърсващ управляващата коалиция, сформирана след дълги месеци на трудни преговори.

Лъжата, коствала поста на министъра на външните работи, бе изречена през 2016 г. Тогава той разказа какво уж бил чул от Путин при среща с него преди 10 години. Според министъра Путин бил казал, че иска да възстанови една Велика Русия, включваща Беларус, Украйна и балтийските страни.

Вчера министърът се извини пред депутатите за лъжата си, че през 2006 г. се е срещал с Путин.

Премиерът Рюте обаче каза, че изказването на Халбе Зейлстра за руския експанзионизъм отразява действителността.

"Ако погледнете какво е направила Русия през последните 10-15 години, политиката, която те следваха, ще можете да кажете, че всичко това цели експанзия", каза Рюте по време на дебатите в парламента.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев