АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПОРЕДЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ В СОФИЯ

протест
14.02.2018 / 09:20

Вчера отново имаше недоволство срещу мръсния въздух в София.

Жители на столичния квартал "Красна поляна" излязоха на протестно шествие.

Според тях замърсяването идва от обитателите на виетнамските общежития, съобщи Нова тв.

Оплакванията на хората са срещу непрекъснатото изгаряне на отпадъци, набезите, както и отделянето на азбест от сградите на общежитията, който е канцерогенен. Жителите на „Красна поляна” настояват СОС да определи краен срок за премахването на сградите, както и да предложи план за усвояването на терена.

Протестиращите подписаха и специална петиция с исканията си, която ще бъде изпратена до омбудсмана Мая Манолова.

Движението в района бе блокирано, като се пропускаха само автобусите на градския транспорт.

Шествието на протестиращите достигна до бул. „Вардар”.

Германските власти обмислят въвеждането на безплатен обществен транспорт в най-замърсените си градове.

Идеята се споменава в писмо до европейския комисар за околната среда Кармену Вела и е подписано от министрите на Германия на околната среда и транспорта Барбара Хендрикс и Кристиан Шмит, както и от шефа на кабинета на канцлера Петер Алтмайер. Германия е заплашена от съдебни действия от страна на Европейската комисия заради качеството на въздуха.

Мярката се обсъжда като средство да се намалят пътуванията с лични автомобили, тъй като Германия е заплашена от санкции от Брюксел за това, че не е направила достатъчно, за да редуцира вредните емисии от азотен диоксид.

Има и предложения да се обособят "зони на ниски емисии", които ще засегнат тежкотоварния транспорт, отбеляза ДПА.

Вела заплаши да заведе дело в Съда на ЕС, ако не бъде удовлетворен от предложенията на Берлин.

Брюксел даде на Германия и осем други замърсяващи държави членки последна възможност да представят нови мерки, за да се намалят емисиите от Автомобилите и да се покрият стандартите на ЕС за качество на въздуха.

Германският план предвижда за пробен период да се въведе безплатен обществен транспорт в градовете Бон, Есен, Ройтлинген, Манхайм и Херенберг.

На 22 февруари Федералният административен съд в Лайпциг ще се произнесе за законосъобразността на забраните за използване на автомобили.

Решението му може да промени изцяло нещата за най-замърсяващите градове, които може да бъдат принудени да въведат някаква форма на забрана за използването на автомобили.

България също е заплашена от санкции, а в София беше въведен "зелен билет" от 1 лев за пътуване по всички линии на градския транспорт в дни с високи нива на фини прахови частици.

източник:Segabg.com

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев