АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ ОБЖАЛВАТ НОВО РАЗРЕШИТЕЛНО НА "ТОПЛОФИКАЦИЯ-СЛИВЕН"

"Топлофикация Сливен"
13.02.2018 / 15:02

Няколко екологични организации обжалват решението на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) заради издадено ново комплексно разрешително на "Топлофикация Сливен".

Причината за жалбата им е, че това ще позволи на топлоцентралата да изгаря битови отпадъци и такива от индустрията, допълнително замърсявайки въздуха в Сливен и региона, който и без това е проблемен.

Сред жалбоподателите са "За Земята - Достъп до правосъдие", сдружение за дива природа "Балкани" и Институтът за зелена политика.

Според данните в бюлетина за качество на въздуха на самата екоагенция случаите, в които се наблюдават нива на замърсяване няколко пъти над нормата, са доста чести. Само за периода 29 януари - 2 февруари тази година са регистрирани три дни с наднормени стойности на фини прахови частици.

Жалбоподателите подчертават, че издаденото разрешително дава възможност да се изгарят отпадъци, без инсталацията да отговаря на най-добрите налични техники — или т.нар. BREF, и позволява значително по-високи вредни емисии.

"Чрез избягване на инвестиции в пречиствателни съоръжения и изгаряне на отпадъци операторите само удължават агонията на тези остарели инсталации, като вредят и на хората", отбелязват еколозите.

Те цитират данни от доклада "Тъмният облак над Европа", че работата на "Топлофикация Сливен" за 2015 г. е довела до загубата на 3540 работни дни и над 37 млн. евро здравни разходи.

Природозащитниците напомнят, че повечето български общини изостават значително със системите за разделно събиране и рециклиране, с мерките за подобряване качеството на въздуха и екологичните решения за енерго- и топлопроизводство. Издаденото комплексно разрешително на практика пречи на взимането на адекватни мерки за преодоляването на тези проблеми.

"Хората имат не само право на чиста околна среда, но и право да участват във взимането на решения как да се развива градът им.

С настоящата жалба оказваме подкрепа на всички хора в Сливен, които искат това", заявява Теодора Стоянова от "Грийнпийс" - България, които също подкрепят жалбата.

"Дневник" изпрати запитване по темата до Изпълнителната агенция по околна среда, министерството на екологията и "Топлофикация Сливен".

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев