АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ВЪЗМОЖНИ СА НОВИ ПРОТЕСТИ НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ

отделение
13.02.2018 / 13:40

Възможни са нови протести на общинските болници и се обмислят по-радикални действия.

Това каза пред журналисти д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

По думите му в момента по места се организират подписки, тъй като след последния протест нищо не се е променило.

Тогава от общинските болници настояваха за финансова помощ от държавата в размер на 30 млн.лв., увеличаване на цените на около 17 клинични пътеки, по които основно се работи в общинските болници, както и промяна в изискванията на медицинските стандарти.

От сдружението ще настояват за среща с президента и с българските евродепутати и е възможно да се блокират основни пътни артерии, каза още д-р Тотев.

Към момента няма информация за повишаване на цените на клиничните пътеки, допълни той.

Медицинските стандарти, които бяха оборени в съда, отново се публикуват в същия вид за обществено обсъждане и ако бъдат приети, отново ще ги обжалваме, увери д-р Тотев.

Тези стандарти унищожават общинското здравеопазване, в тях няма критерии за качество, а само количествени изисквания и са инструмент за оказване на политически натиск, каза Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Новият модел на финансиране, за който говори министърът на здравеопазването, може и да не бъде дочакан от някои общински болници, добави още д-р Тотев.

Трябва политическа воля за бързо намиране на решение за около 15 общински болници, които са пред колапс, каза Димитър Бранков от Българската стопанска камара и подчерта, че камарата подкрепя исканията на общинските лечебни заведения.

източник:Bnt.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев