АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЪЮЗЪТ НА ЗЪБОЛЕКАРИТЕ ИСКА ДЪРЖАВАТА ДА ПЛАЩА ИЗЦЯЛО ЗА ДЕЦА, БРЕМЕННИ И СПЕШНИ ПАЦИЕНТИ

дентална помощ
12.02.2018 / 13:25

Държавата да финансира напълно денталното лечение на деца, бременни и спешни случаи, поиска в пресконференция днес Сдружението на българските зъболекари, цитирано от БТА.

Настояването им идва навреме за предстоящите преговори за Национален рамков договор за 2018 г.,

В момента това, което се отделя от бюджета на здравноосигурителната каса, е "крайно недостатъчно" и заради това хората търсят помощ едва когато зъбите им са вече за вадене, смятат от съсловната организация.

Годишно по това перо се харчат около 157 млн. лв. и пациентите недоволстват от минималните услуги, които се финансират от здравната каса, каза д-р Анатолий Кънев, председател на сдружението.

По думите му това е причината пациентите да не се лекуват навреме и да търсят дентална помощ, когато вече се налага вадене на зъб.

За 2017 г. здравната каса покриваше три безплатни дентални процедури на здравно осигурените граждани.

Предстои да се уточни при преговорите за Националния рамков договор колко и какви ще са процедурите за 2018 г.

От сдружението искат също и общината да осигури помещения за два кабинета, в които да се работи безплатно със спешни случаи и с хора в неравностойно положение.

По думите на д-р Кънев сдружението настоява пред общината за такива кабинети вече четвърта година, но е получило отказ, а предложението на СБЗ е в тези кабинети лекарите да работят безплатно.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев