АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СРЪБСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ВУЧИЧ ЩЕ СЕ СРЕЩНЕ СЪС "ВСИЧКИ ХЪРВАТСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ" В ЗАГРЕБ ДНЕС И УТРЕ

сръбският президент Александър Вучич
12.02.2018 / 11:35

Днес и утре Александър Вучич ще бъде в Хърватия - първият сръбски президент, посетил страната за последните пет години.

Освен с колегата си Колинда Грабар-Китарович той се очаква да се срещне с премиера Андрей Пленкович и много други представители на хърватските власти.

Визатата по покана на Грабар-Китарович ще цели да намали напрежението между Загреб и Белград от последните години, периодично разпалвано от различни въпроси от малцинствата и правата им и търговията до нерешени спорове от близкото минало - например за изчезналите по времето на войната.

Според Александра Йоксимович от белградския Център за външна политика, цитирана от сръбската РТС, най-важното в това посещение е възможността двете страни да положат основите на чести контакти на най-високо ниво, в които да могат да говорят за проблемите си.

Вучич е възприеман по-положително в Загреб от предшественика си Томислав Николич, замествал Воислав Шешел в неговата Сръбска радикална партия по време на войната. С Грабар-Китарович той има и сравнително сърдечни отношения - двамата посетиха церемониите по встъпването им в длъжност като държавни глави (тя пое поста през 2015 г., той - миналата година).

Освен това са се срещали няколко пъти по времето, когато Вучич все още беше премиер, а през юни 2016 г. подписаха споразумение, с което да опитат да решат въпроси, свързани с малцинствата, граничните спорове и войната през 90-те години.

"Не очаквам чудо"

В края на януари Китарович, съобщавайки, че е поканила Вучич, каза, че основна задача за нея е да защити националните малцинства както хърватите в Сърбия, така и сърбите в Хърватия.

Китарович, цитирана от обществения оператор HRT, добави, че страната ѝ ще направи всичко възможно да разреши споровете със Сърбия мирно, но ще търси посредничеството и на международни институции, ако се наложи.

Само ден по-късно Вучич потвърди поканата и добави, че на 12 и 13 февруари ще разговаря с "всички хърватски представители".

"Това няма да е лесно или приятно... не очаквам чудо, но съм убеден, че ще е полезно и за Хърватия, и за Сърбия."

Той добави, че иска както по-добро бъдеще за жителите на Сърбия и за сърбите в Хърватия, така и да гарантира, че хърватите в Сърбия ще могат да упражняват правата си.

Известни с крайните си изказвания за съседни държави министри като този на отбраната Александър Вулин периодично подклаждат напрежението от сръбска страна - Вулин например каза тази седмица, че усташката идеология никога не е напускала хърватската политика и публичен живот.

В отговор председателят на хърватския парламент Гордан Яндронкович каза, че изказванията на министъра не допринасят за "положителната атмосфера, която трябва да е свързана с визитата на Вучич".

Наглед дребни събития често отприщват поток от нападки и от хърватска страна и обичайните обвинения към Сърбия, че е била "агресор" и не е променила отношението си към Хърватия.

Поводи

Посещението трябваше да се случи още през ноември, но Вучич го отмени за неопределено време заради "последните развития и атмосферата, която не допринася за изграждане на взаимно доверие" и липсващите "условия за визитата към момента". Формалният повод тогава беше издигането на паметник на майора от Югославската народна армия Милан Тепич в Белград.

Тепич е считан за герой в Сърбия и Република Сръбска заради смелата си саможертва, сражавал се във войната с Хърватия, където обаче го считат за отговорен за смъртта на стотици хървати.

Статуята в Белград беше приета от хърватското външно министерство като потвърждение, че Сърбия "не е готова да се изправи срещу миналото си и ролята си в кървавото разпадане" на Югославия, а сръбският първи дипломат Ивица Дачич каза, че Тепич, сравнен с хърватските власти, е "морален гигант".

Според него официален Загреб се опитва да насажда "антисръбска истерия" в страната. Вулин също разгневи Хърватия, като обяви, че войната със Сърбия е била "гражданска", а не агресия срещу правото на независимост.

Разделения

Някои сръбски издания отбелязаха, че макар Вучич сега да отива в Хърватия, за да възстанови добрите отношения и да реши проблеми на сръбското малцинство, ще бъде посрещнат от "усташи и военни репарации".

В Хърватия на свой ред някои журналисти отбелязват, че Вучич винаги опитва да се представи като борец за мира и обединител на региона.

Други (сред които политици, например министърът на отбраната Дамир Кръстичевич) припомнят за времето, когато той като министър на информацията в Белград открито призоваваше Сърбия да завземе хърватска територия и настояваше, че за всеки убит сърбин си струва да бъдат застреляни стотина хървати.

Хърватски медии писаха дори за конфликт между президента и премиера, проявил се и чрез визитата, за която Пленкович, изглежда, не е бил уведомен предварително.

Макар посещението да разделя хърватските политици (някои смятат, че то не бива да се случи), то, изглежда, се ползва с подкрепата на американското посолство в Загреб, което я приветства с необичайно изявление.

Очаквания обаче имат и сърбите в Хърватия, които настояват, че въпроси на имуществото, пенсиите и стандарта им на живот (и дори фактът, че много села нямат пълноценен достъп до електричество) не са се решили, въпреки че страната, в която живеят, от няколко години е в Европейския съюз.

"Хората се умориха от караници и нападки.

Те искат да се спре с напрежението и най-накрая да започнат разговори, защото знаят, че единствено с диалог могат да се решат най-важните въпроси за живота им", каза за електронното издание "Вести" Велко Джакула, председател на Сръбския демократичен форум в Хърватия.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев