АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

МАКЕДОНИЯ И ГЪРЦИЯ НАВЛИЗАТ В "ГОРЕЩА ФАЗА" НА ПРЕГОВОРИ ТАЗИ СЕДМИЦА

преговори-външните министри Никола Димитров и Никос Коциас
12.02.2018 / 10:15

По-чести срещи между външните министри, повече разговори с със специалния пратеник на ООН Матю Нимиц и опит за успех до края на март - така изглежда според редица македонски издания диалогът за името между Атина и Скопие от днес нататък.

В следващите няколко дни се очакват една, а може би и две срещи между външните министри Никола Димитров и Никос Коциас.

Миналата седмица премиерът Зоран Заев обяви, че двамата първи дипломати ще разговарят в близките дни.

Повечето македонски медии твърдят, че единственото известно за срещата е идеята тя да се проведе на "европейска почва", но подробности за датата и мястото не са известни.

Дипломатически източници, цитирани от "Дойче веле" и няколко македонски издания, както и базираната в Бургас Независима балканска новинарска агенция (IBNA) съобщиха, че не е изключено двамата министри да разговарят в кулоарите на неформална среща на министри на външните работи от Евросъюза в София на 15 и 16 януари.

Информацията обаче не беше потвърдена от източниците, с които "Дневник" успя да се свърже в македонското правителство.

Към момента срещата в София е обявена единствено между първите дипломати на ЕС, но не и като форум с участието на западнобалкански лидери.

Все пак според сайта на българското европредседателство петима (от шестима) външни министри на страни кандидати и потенциални членове от Западните Балкани ще се включат във втория ден на съвета (16 януари), но не е известно кои точно ще са те и кой първи дипломат ще отсъства.

Ще има срещи през февруари, очаквам няколко, а не една.

Времето е кратко, трябва бързо да действаме," каза вчера самият Заев.

Само преди дни той за пръв път обяви пред медиите, че Македония е готова да промени името си така, че то да я разграничава от географския регион в Гърция.

Часове по-рано в интервю гръцкият първи дипломат обвини Скопие, че не подготвя гражданите си за предстоящата промяна.

Коциас и Димитров за последно се срещнаха на 11 януари в Солун.

Тогава двете институции съобщиха, че двамата са провели успешен разговор, макар от самата среща да излезе оскъдна информация.

Впоследствие първите дипломати трябваше да се срещнат в средата на януари в Ню Йорк, но по-късно на форума под егидата на ООН присъстваха само главните преговарящи в спора.

От десет дни обаче именно първите дипломати са главни преговарящи - това решение взеха премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев на срещата си в Давос.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев