АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

НЕЩО ЗА РАЗМИСЪЛ

НЕЩО ЗА РАЗМИСЪЛ
09.02.2018 / 15:30

"НЕЧЕСТНО Е ДА СРАВНЯВАТ "БЪЛГАРИЯ С ГЪРЦИЯ"

"Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция": България смята, че е готова за еврозоната и отхвърля обвиненията в корупция, пише в обширна публикация германският вестник ФАЦ, чиито автори са разговаряли с Лиляна Павлова.

Тук преразказваме части от публикацията на ФАЦ:

Остра критика срещнаха поощрителните думи на Жан-Клод Юнкер, че страни като България следва да се приемат в еврозоната колкото се може по-скоро, припомня ФАЦ в началото на публикацията.

Стори ли това, ЕС ще повтори грешката, направена навремето с Гърция, която и досега не отговаря на изискванията, твърдят едни.

А други посочват, че ширещата се корупция и слабите институции в България са достатъчно силен аргумент срещу въвеждането на еврото в страната.

Българската министърка Лиляна Павлова, отговаряща за европредседателството на страната, отхвърля и двата аргумента, подчертава изданието. "Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция, ние изпълняваме икономическите и финансовите условия за приемане в еврозоната", казва Павлова в интервю за ФАЦ.

Тя признава, че корупцията в България е сериозно предизвикателство, но добавя, че "във всяка страна има проблеми с корупцията".

Няма причина приемът в еврозоната да бъде отлаган, твърди Павлова и посочва пред ФАЦ конкретни данни за положителния икономически растеж, ниския ръст на задлъжняването и намаляването на безработицата в България.

Някой иска да очерни България?

В статията си ФАЦ посочва също, че още преди месец българският финансов министър Владислав Горанов е заявил, че до юни страната ще кандидатства за т.нар. чакалня на еврозоната (има се предвид механизма ERM II, предшестващ влизането в еврозоната).

По-нататък в текста министър Павлова е цитирана с довода, че за приемането на България в еврозоната са се застъпили както председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер - при откриването на българското европредседателство в началото на януари, така и германската канцлерка Ангела Меркел.

Същото се отнася и до Шенгенското пространство, според Павлова, цитирана от ФАЦ с думите: "Ние контролираме външните граници много добре".

В тази връзка изданието между другото посочва, че с подкрепата си Юнкер се опитва да обвърже България по-тясно с ЕС като един вид противотежест срещу еврокритичните страни от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия).

"Очакваме да ни оценяват според постиженията ни, а не според емоции и субективни впечатления", цитирана е да казва министър Павлова малко по-нататък в публикацията.

Това се отнасяло и до борбата срещу корупцията.

С етикета "корумпирана страна" политически заинтересовани кръгове искали да очернят България, смята Павлова.

Пред ФАЦ обаче тя не посочва никакви имена, подчертава изданието.

През последните години, според министърката, страната е отбелязала голям напредък в борбата срещу корупцията, а наскоро е приела и антикорупционен закон.

Борбата срещу корупцията: само на думи?

В тази връзка ФАЦ посочва, че в последното издание на индекса на "Трансперънси интернешънъл" за борбата срещу корупцията България е на 75 място - до Турция и след Румъния, Италия и Гърция.

А според изследване, поръчано от германската Зелена партия по повод началото на българското европредседателство на Съвета на ЕС, в България - както и преди - не е налице достатъчен ангажимент за борба срещу корупцията.

В него се казва, че антикорупционните закони не отговарят на международните стандарти.

За разлика от Румъния, в България корупцията почти не се преследва, се сочи в изследването, цитирано от ФАЦ.

Автор:германският вестник ФАЦ

източник:Dw.com

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев