АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

РАЗСЛЕДВАНЕ

РАЗСЛЕДВАНЕ
09.02.2018 / 14:35

КАК ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ПИШЕ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ С ПРЕДИЗВЕСТЕН ПОБЕДИТЕЛ

Монтанската община Берковица пусна обществена поръчка за 120 хиляди лева, с която иска да си закупи машина за събиране на листа и био отпадъци от улици и алеи. Желанието на общинарите градът им да е чист и подреден е похвално, но техническите параметри на заданието повдигат съмнения дали изборът на машина и изпълнител не е направен предварително.

Поръчката е пусната още в първите работни дни на новата година, а срокът за подаване на документи е 8 февруари 2018-та.

Съдейки по характеристиките, общината търси нисък клас машина за почистване. Такива са например Dulevo 850 и RCM Patrol - имат сходни параметри и вършат еднаква работа.

Разликите им са буквално в милиметри, но едната не покрива изискванията, а другата стои перфектно върху документацията на поръчката.

За помощ по темата се обърнахме към Борис Велев, който от години е в бранша с почистващите

От община Берковица са дали следните изисквания за размери на машината:

- Дължина: макс. 3400 мм

- Ширина: макс. 1150 мм

- Височина: макс. 2100 мм

RCM Patrol отпада още тук заради 20 сантиметра.

Размерите на машината са 2970х1300х1999 мм.

Иначе машините имат еднакви дизелови двигатели и вършат еднаква работа, смята Велев.

Нека отидем на едно от другите изисквания на берковчанските общинари: обем на бункера за отпадъци по документи: 800-1000 литра.

Обемът на Dulevo 850 е точно толкова, а на друг модел от същия клас Electra 2.0 - 1500 литра и директно отпада.

Четейки техническите спецификации в обществената поръчка, мислим така: или в Берковица има някой голям спец по почистващи улични машини, или пък някои в общината си е харесал машина, копи-пейстнал е информацията върху документа и е качил поръчката.

Ключово в обществената поръчка е желанието на Берковица новата им машина за 120 хиляди лева да има и шарнирно завиване, т.е. предницата да бъде на отделна ос от задницата с бункера за отпадъци.

Изискване, в което няма особен смисъл, коментираха специалисти пред OFFNews. Именно в тази част от техническата спецификация всички останали отпадат директно и конкуренция няма.

Обърнахме се за коментар към община Берковица и отговор получихме зам.-кмета на Берковица Ася Велиславова.

Публикуваме го с незначителни съкращения:

Не мога да коментирам Вашите „подозрения“, защото Техническата спецификация е изготвена от специалисти на Общинска администрация-Берковица след анализ на минималните технически изисквания, на които трябва да отговаря машината, за да е максимално ефективна за градската инфраструктура.

Смея да твърдя, че стриктно спазваме изискванията на ЗОП и ППЗОП с цел осигуряване на ефективност при разходването на публичните средства.

Стараем се, спазвайки принципите и разпоредбите на ЗОП и ППЗОП да сме обективни и безпристрастни при избор на изпълнители в процедурите.

Видно от електронната преписка, обществената поръчка е преминала предварителен контрол на Агенцията по обществени поръчки и Становището с №КСИ-233 от 22.12.2017 год. е публикувано под наименование „Осъществен предварителен контрол“.

Предварителният контрол по чл.232, ал.3, т.1 и ал.5 от ЗОП /I етап/ обхваща и проекта на Техническа спецификация.

В резултат на този контрол не са направени констатации и препоръки свързани с параметрите описани в Техническата спецификация.

Автор:Николаос Цитиридис

източник:Оffnews.bg

 

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев