АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ГРЪЦКАТА ПРОКУРАТУРА ЗАМЕСИ БИВШИ ПРЕМИЕРИ В СКАНДАЛ С ПОДКУПИ ОТ ФАРМАЦЕФТИЧЕН ГИГАНТ

фармацевтичната компания "Новартис"
08.02.2018 / 09:10

Гръцката прокуратура свърза двама бивши премиери и осем бивши министри със корупционно разследване заради практики на фармацевтичната компания "Новартис", съобщиха "Катимерини" и Би Би Си.

Спорез разследващите гръцкото подразделение на швейцарската "Новартис" е плащало на политици и доктори, за да издейства специално отношение към произвежданите от нея лекарства.

Прокурорите твърдят, че и десетимата гръцки политици са сред получавалите подобни подкупи.

Според публикации в гръцки медии те са заемали различни постове в периода между 2006 и 2015 г.

Имената им не се споменават, но в гръцки издания се появяват тези на бившите премиери Андонис Самарас (2012-2015 г.) и служебния Панайотис Пикраменос (май-юни 2012 г.)

Изданията говорят и за "защитени свидетели", на чиито показания стъпват твърденията на прокуратурата.

Освен това гръцкият парламент е получил папка с документи, които съдържат подробности от разследването, за да прецени дали политиците, които сега са депутати, трябва да запазят имунитета си.

"Новартис" съобщи, че съдейства на съдебните власти, макар гръцкото подразделение да казва, че случаят е "фарс".

Дадените общо подкупи са на стойност между 50 и 60 милиона евро според сегашните данни, а в схемата вероятно са замесени и около 30 други политици и държавни служители, смятат още разследващите.

Заради появата на името му в гръцки медии Самарас обяви, че ще съди премиера Алексис Ципрас и правосъдния министър заради опит да се измести дневният ред на страната чрез атака срещу опозицията.

Правосъдното министерство в Атина същевременно предупреди, че скандалът с "Новартис" вероятно е по-голям от този със "Сименс" от средата на миналото десетилетие.

Според прокурорите щетите за държавата през деветте години на схемата - повечето от които съвпаднаха с икономическата криза - може да са достигнали милиарди.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев