АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАМ.-МИНИСТЪР ЦВЕТАН ДИМИТРОВ: ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ ПРИ ДЕЦАТА Е ОБЩА ЦЕЛ

Министерството на земеделието, храните и горите
06.02.2018 / 13:50

„Вече девет години Министерството на земеделието, храните и горите прилага много успешно програми за здравословно хранене при децата.

Схемите „Училищен плод и „Училищно мляко“ от настоящата учебна година са обединени в единна програма насочена за изграждане  на трайни навици при децата за здравословно хранене. 

Раздават се плодове, зеленчуци и мляко, придружено с подходяща информация за техните характеристики  и значението им за здравето.

В схемата са включени 3450 учебни заведения и повече от 470 000 деца.

Това е инвестиция, която в бъдеще ще спомогне за намаляване на разходите за здравеопазване, произтичащи от небалансирано хранене“, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров по време на конференция на Българското председателство на Съвета на ЕС „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата“ в София.

„Възпитаването сред децата, на навици за здравословно хранене, повишаването на качеството на храните и подобряването на техните характеристики, следва да бъдат един непрекъснат и свързан процес, категоричен е Димитров.

Той припомни, че  парламентът на Република България предстои в най-скоро време да приеме нов Закон за храните, чиято основна цел е да гарантира висока степен на защита здравето и интересите на потребителите по отношение на храните. 

Наред с общите и специфичните изисквания към храните, в закона са обхванати аспектите, свързани с рекламата на храни и напитки, допринасящи за нездравословен модел на хранене, предназначени за деца.

В училищата и детските градини изискването е предлаганата храна да бъде по БДС или утвърдени стандарти.

Бъдещето на конкурентоспособна Европа е немислимо без здраво и образовано младо поколение.

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева заяви, че именно затова България предлага дискусия по тема, актуална за целия Европейски съюз.

Акцентът - начинът на хранене при децата. 

„Благодаря Ви, че избрахте темата за здравословното хранене.

Тя е изключително важна“, заяви от своя страна директорът на “Обществено здраве, странознание и управление на кризи”, Главна дирекция здравеопазване в ЕК Джон Райън.

Той поздрави Българското председателство и очерта като основен приоритет за общите действия на ЕС ограничаване затлъстяването при децата.

Райън подчерта ролята на здравословното хранене при превенция на хроничните болести и посочи, че има много начини за контролиране на качеството на храните.

По думите му комисията ще спомогне за засилване на националните усилия в тази посока.

източник:Пресцентър МЗХГ

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев