АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

КОМЕНТАР

КОМЕНТАР
06.02.2018 / 10:15

ЗА ФЕРМЕРИТЕ В ЕС ЩЕ ИМА ПО-МАЛКО ПАРИ

След Брекзита в европейския бюджет ще зейне дупка от 14 милиарда евро.

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер възнамерява да преструктурира разходите - в ущърб на фермерите.

За миграционна политика и отбрана ще има повече пари.

От 2021 година нататък фермерите в Германия ще получават по-малко пари от Брюксел, пише сайтът на обществено-правната германска телевизия АРД, цитирайки еврокомисаря по бюджетната политика Гюнтер Йотингер.

"Парите няма да бъдат орязани драстично, както се опасяват някои, но и в Германия фермерите и регионите трябва да се настроят за по-малко финансови помощи", е казал той пред вестник "Велт ам Зонтаг".

Конкретните планове на Еврокомисията за новия многогодишен финансов период предвиждат съкращения на средствата в аграрния и кохезионния фонд с 5 до 10 процента.

В аграрната политика се обмисля реформа на преките плащания за хектар земя: "Това означава: от една определена площ нататък парите за хектар обработваема земя вече ще бъдат по-малко, отколкото за първите хектари", обяснява германският еврокомисар.

14 милиарда по-малко заради Брекзита

В момента Гюнтер Йотингер разработва проектобюджет за следващия финансов период на ЕС - за годините след 2020-та.

Заради Брекзита тогава в европейския бюджет ще липсват около 14 милиарда евро. Същевременно обаче германският еврокомисар възнамерява да подсили перата "отбрана" и "миграционна политика".

Затова се налага преструктуриране на разходите. Към момента разходите за селско стопанство и структурни помощи представляват общо почти три четвърти от разходите на ЕС.

Освен преструктурирането на разходите, за периода след 2020 се планира също така и увеличаване на вноските в европейския бюджет, плащани от отделните страни-членки на Общността.

И по-конкретно: предвижда се увеличение в рамките на 10 до 20 процента. Германия, която впрочем е най-големият нетен донор в рамките на ЕС, по думите на Йотингер, също ще трябва да плаща повече: става дума за увеличение с едноцифрена сума в милиарди.

Същевременно еврокомисарят се надява и на повече собствени приходи в европейския бюджет.

"Обмисляме и друго: малка част от печалбите на Европейската централна банка, които тя изкарва от емитирането на банкноти, да се вливат в европейския бюджет", обяснява Йотингер.

Той продължава да настоява и за въвеждането на данък върху пластмасовите опаковки.

И ЕС може да въведе наказателни мита

Пред "Велт ам Зонтаг" Гюнтер Йотингер реагира и на заплахите на американския президент Доналд Тръмп, който възнамерява да въведе наказателни мита за продукти от Европа.

"Ако европейските износители на стоки трябва да плащат мита, същото ще трябва да важи и в обратна посока.

Тогава и продуктите на американските фирми, внасяни в Европа, ще бъдат облагани с мита", казва еврокомисарят.

"Който реши да извади този инструмент, трябва да е наясно, че и ние разполагаме с него.

А европейският пазар е поне толкова голям, колкото и американският."

Държавните и правителствените ръководители от ЕС ще разгледат за първи път темата за бъдещата финансова рамка на 23 февруари.

А Гюнтер Йотингер възнамерява да представи своя проект за бюджет през месец май. След което най-вероятно ще има бурни дискусии - както в Европейския парламент, така и с отделните страни-членки на ЕС.

Автор:Обществено-правната германска телевизия АРД

източник:Dw.com

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев