АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЖАН-КЛОД ЮНКЕР ЩЕ ПОСЕТИ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ И СЛЕД ТОВА ИДВА В СОФИЯ

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер
06.02.2018 / 09:25

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще посети за четири дни шестте държави от Западните Балкани, които са включени в европейската стратегия за разширяване, в края на този месец, съобщи електронното издание EU Observer.

Юнкер ще пътува до Сърбия, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина, Македония и Албания, като обиколката започва на 26 февруари.

Крайната точка на пътуването ще е София, тъй като България е ротационен председател на Съвета на Европейския съюз, уточнява изданието.

То цитира източник от европейските институции, според когото посещението е свързано с факта, че "Западните Балкани са стратегически много важни" и "рано или късно ще се присъединят към Европейския съюз".

Според същия източник "геополитическото влияние на Русия, Китай и Турция там нараства и е много важно влиянието на Европейския съюз да остане там и да продължи да преобладава."

Затова по думите му в новата очаквана стратегия на съюза се появява 2025 г. като "перспектива, а не краен срок" за присъединяване, ако въпросните държави са изпълнили условията.

Дотогава трябва да се реши и въпросът за непризнаването на Косово от Сърбия.

Новата дипломатическа инициатива е свързана и с нуждата да се гарантира, че лидерите на шестте държави от Западните Балкани ще могат да разговарят с лидерите на Евросъюза на среща на върха в София на 17 май.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев