АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ПРОТЕСТИРАХА В АТИНА ЗАРАДИ МАКЕДОНИЯ

протести
05.02.2018 / 09:00

Най-великият жив гръцки композитор и икона на съпротивата в Гърция Микис Теодоракис в неделя призова за провеждане на референдум за всяка правителствена сделка, насочена към решаването на дългогодишния спор за името на Македония.

"Македония беше, е и ще бъде гръцка", каза 92-годишният Теодоракис пред огромна тълпа протестиращи в Атина.

"Ако правителството смята да подпише от името на нашата страна ... няма съмнение, че първо трябва да попита гръцкия народ", каза той, наричайки съседната северна държава "незаконна".

Атина се противопоставя на името на Македония, като твърди, че то подсказва, че Скопие има претенции към територията и наследството на историческия северен регион на Гърция със същото име.

Левият гръцки премиер Алексис Ципрас обаче обмисля решение за 27-годишния спор.

Атина казва, че е готова да приеме комбинирано име, което ще установи ясно разграничение от гръцката Македония.

Стотици хиляди протестиращи гърци се събраха на централния площад "Синтагма" в Атина, като много от тях са пътували от страната и чужбина.

Теодоракис твърди, че Македония, с чужда подкрепа, се стреми да разшири границите си за сметка на Гърция.

"С тази идея са израснали поколения скопяни," каза той, използвайки често срещан термин за населението на съседната държава.

"Те се опитват да се присъединят към НАТО и ЕС с наше собствено гласуване, така че те утре могат да ни заплашват от позицията на силата".

Теодоракис, герой от съпротивата срещу гръцката диктатура от 1967-74 г., влезе в заглавията с коментари, изразяващи подкрепата си за сръбския управник Слободан Милошевич и оприличаването на бившия американски президент Джордж У. Буш на Адолф Хитлер.

Докато огромен гръцки флаг прелетя над централния площад "Синтагма", гърци от цялата страна и чужбина скандираха "Долу ръцете от Македония", "Македония е гръцка" и "Ние няма да напуснем, докато не бъдем оправдани".

Сред хората в тълпата беше бившият премиер Андонис Самарас - който беше външен министър, когато спорът за името започна през 1991 г. - заедно с кметове, висши духовници и армейски офицери.

Организаторите заявиха, че очакват около един милион участници на площад "Синтагма".

"Македония е гръцка и само гръцка, те се опитват да откраднат историята, всички ние трябва да се борим и да информираме света", казва Алиа Сарелис, член на гръцката диаспора, която е дошла от Съединените щати.

Около 2500 автобуса от северна Гърция и два кораба от Крит доведоха хиляди демонстранти, съобщават информации в медиите.

Полицията отказва да дава числа за броя на участниците.

Някои протестиращи носеха традиционно облекло, включително униформата на гръцките партизани, които са се сражавали с български чети и османските сили в Македония в началото на ХХ век.

"Хиляди критяни са пролели кръвта си за Македония", каза протестиращ от Крит пред Skai TV.

Протестът - вторият по македонския въпрос в рамките на две седмици - бе организиран и финансиран от гръцки диаспори, с подкрепата на асоциации на пенсионирани офицери, културни съюзи и църковни групи.

Преди две седмици десетки хиляди протестираха в Солун, столицата на гръцка Македония.

Полицията оценява броя на участниците на над 90 000 души, а организаторите твърдяха, че са присъствали най-малко 400 000 души.

Спорът остава нерешен след обявяването на независимостта на бившата югославска република през 1991 г.

Гърция счита името "Македония" за част от своето културно наследство, тъй като провинцията е сърцевината на древната империя на Александър Велики.

Атина търси гаранции, че използването на името от съседа не предполага претенции за части от собствената й територия.

Правителството обвини крайнодесните хардлайнери и неонацистката „Златна зора“, че се опитват да експлоатират проблема.

Гедргиа Битоку, журналист и бивш популяризатор на борбата, настоява, че митингът не е политически.

"Ние всички сме патриоти, няма партии, няма цветове, единствената ни цел е да дадем мандат на (държавните) представители", каза тя.

Няколко политици от опозицията обаче посочиха, че ще вземат участие и в протеста срещу правителствените политики за повишаване на данъците.

Правителството настоява, че митингите няма да повлияят на решителността му да реши проблема и да засили стабилността в често напрегнатия балкански регион.

Атина казва, че е готова да приеме комбинирано име, което ще установи ясно разграничение от гръцката Македония.

"Правителството се опитва да даде патриотично решение на проблем, който създава проблеми на страната, на нейните международни отношения и на дипломацията й повече от 25 години", каза говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос в неделя.

"Липсата на решение подкопава националния ни интерес", каза премиерът Ципрас миналата седмица.

Поради възраженията на Гърция, Македония през 1993 г. се присъедини към Обединените нации като Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

За да се преодолее безизходицата, дългогодишният посредник на ООН Матю Нимиц предложи няколко алтернативни имена

Необходимо е разрешаването на проблема, преди Македония да се присъедини към НАТО или към ЕС.

източник:Segabg.com

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев