АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ДАТСКИ ТЕЛЕКОМ КУПИ СКАНДИНАВСКИЯ БИЗНЕС НА СОБСТВЕНИКА НА "НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ"

нова телевизия
02.02.2018 / 14:50

Компанията, която притежава "Нова телевизия", продава скандинавския медиен и развлекателен си бизнес на датски телеком, съобщиха "Ройтерс" и "Файненшъл таймс".

По-рано "Файненшъл таймс" съобщи, че датската TDC е предложила 2.5 милиарда долара, за да купи телевизионната мрежа Viasat и други канали от "Модърн таймс груп" (MTG) - собственик на "Нова телевизия" и другите канали от "Нова броудкастинг груп".

Сливането ще създаде група с комбинирани приходи от 5.2 милиарда долара.

Сделката не засяга бизнеса на MTG в България, макар миналата година шведско издание да обяви, че компанията продава активите си в България.

След продажбата на бизнеса на MTG в Чехия и Прибалтика българският пазар на традиционна телевизия е единственият, където групата все още оперира.

"Капитал", който също потвърди сделката с проверка в публикувания вчера годишен финансов отчет, написа, че тя продължава стратегията на MTG да излезе от пазара на традиционна телевизия и да се позиционира като дигитална видеоплатформа. Изданието отбелязва още, че MTG се въздържа от коментари дали възнамерява да продаде българския си бизнес.

В отчета за "Нова броудкастинг груп" пише, че тя отбелязва двуцифрен ръст в приходите и ръст в печалбата.

TDC обяви, че с новите си активи ще направи "атрактивна интегрирана оферта" до потребителите си в телефонните, интернет и телевизионните услуги в Дания и Норвегия.

"Създаваме първия напълно конвергентен доставчик на медийно съдържание и комуникационни услуги в Европа," каза Дейвид Чанс, президент на MTG.

Благодарение на споразумението TDC ще има достъп до 3 млн. телевизионни абонати и над 10 млн. домакинства в скандинавския регион.

В последно време има вълна от европейски или американски телекомуникационни компании, които навлизат в света на медиите, като купуват съдържание или права за излъчване на спортни събития - това правят групи като BT, "Веризон" и "Телефоника". Най-голямата такава стъпка е предложеното придобиване за 85 милиарда долара на "Тайм уорнър" от американския телекомуникационен гигант AT&T.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев