АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

БЕЗПЛАТЕН ТРАНСПОРТ ЗА 16 350 ПЪТУВАЩИ УЧИТЕЛИ ПРЕДВИЖДА НАРЕДБА НА ОБРАЗОВАТЕЛНОТО МИНИСТЕРСТВО

транспорт
25.01.2018 / 11:30

Безплатен транспорт за всички 16 350 пътуващи учители предвижда наредба на образователното министерство, която предстои да бъде публикувана за обществено обсъждане.

Това съобщиха за „Монитор“ от ведомството.

В момента право на това имат учителите, които пътуват, за да преподават в населено място по-малко от селището, в което живеят.

Възможност за погасяване на тези разходи имат и педагозите, които бият път, за да водят уроци в по-голям район от този, в който живеят, при условие че разходът се поема от бюджета на съответното училище.

В момента като малко населено място се определя селище с до 5000 жители.

Както „Монитор“ вече писа, в този обхват попадат 50% от детските градини и над 45% от училищата в страната.

В тях работят над 75% от пътуващите педагози.

Разходите на останалите 25% от учителите, които работят извън селището, в което живеят, могат да бъдат възстановени по преценка на директора, ако в училищната каса има достатъчно пари.

Оттук нататък обаче всички пътуващи учители ще получават пари за транспорт без никакви условности, уточниха от образователното министерство.

В новата наредба ще бъдат разписани и правилата и условията, по които учителите могат да получат и средства, с които да покриват част от квартирата си в случай, че се заселят в селището, в което преподават.

Идеята на промените е да се осигурят по-добри условия за учителите, на които им се налага да работят извън селището, в което се намира домът им.

90 милиона лева допълнително се отпускат за школата в малките населени места.

От тях 55 милиона лева са предвидени за заплати на преподаватели, а останалите 35 милиона лева са за работа с деца от уязвими групи.

За тях са предвидени и маломерни паралелки, защото обучението при хлапетата в риск е по-ефективно при по-малки групи ученици.

Така например ако в един клас има 24 деца, те ще могат да бъдат разделени на две паралелки.

Източник: Монитор

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев